1. yle.fi
  2. Uutiset

Satakunnan kristillisdemokraatit: Tähtäämme vaaliliittoon eduskuntavaaleissa

Kristillisdemokraattien Satakunnan-piirin puheenjohtaja Simo Korpela sanoo, että yksi vaihtoehto eduskuntavaalien vaaliliittokumppaniksi on sininen tulevaisuus, mutta myös muiden puolueiden suuntaan pidetään portit auki.

Suomen Kristillisdemokraatit (KD)
Porin kaupunginvaltuutettu Simo Korpela (kd.)
Simo Korpela ja Irma Roininen ovat kristillisdemokraattien valtuutetut Porissa. Korpela johtaa myös puolueen Satakunnan-piiriä.Antti Laakso / Yle

Kristillisdemokraatit tavoittelevat Satakunnassa vuoden 2019 eduskuntavaaleihin vaaliliittoa joko yhden tai useamman puolueen kanssa. Puolueen piirin puheenjohtaja Simo Korpela toteaa, että tunnusteluja on käyty jo useaan suuntaan mutta tilanne on vielä selkiytymätön.

Vaaliliitot Satakunnassa nousivat esille Ylellä sinisen tulevaisuuden porilaiskansanedustajan Ari Jalosen haastattelussa. Simo Korpela kertoo keskustelleensa vaaliliiton mahdollisuudesta Jalosen kanssa.

– On rehellisesti todettava, että meidän kristillisten on suorastaan pyrittävä vaaliliittoihin. Pienten puolueiden pitäisi aina liittoutua, koska vain vaaliliitolla meillä on mahdollisuus saada kansanedustaja, Korpela analysoi.

Yksin ei mahdollisuuksia

Simo Korpelan myönteinen suhtautuminen valiliittoihin perustuu vaalimatematiikkaan.

Kristillisten kannatus 3–5 prosentin pinnassa ei yksin riitä kansanedustajan paikkaan Satakunnassa, mutta yhdessä jonkin toisen puolueen tai useamman pienpuolueen kanssa puolueet voisivat kerätä riittävästi ääniä yhden ehdokkaan läpimenon varmistamiseksi.

On rehellisesti todettava, että meidän kristillisten on suorastaan pyrittävä vaaliliittoihin.

Simo Korpela (kd.)

– Me olemme olleet valmiita jopa vaaliliittoon vihreiden kanssa, mutta vihreille liitto oli liian iso ideologinen kynnys, Korpela sanoo.

Yhteistyökumppani(t) haussa

Vaaliliitot ovat kristillisdemokraateille pitkä perinne, joita puolue on onnistunut käyttämään taitavasti hyväkseen. Viime vaalien aikaan kristillisdemokraatit neuvottelivat Satakunnassa vaaliliitosta perussuomalaisten kanssa, mutta perussuomalaiset eivät lopulta tarttuneet tarjoukseen.

Simo Korpela toteaa, että hänelle sopisi erittäin hyvin yhteistyö myös keskustan kanssa, mutta keskustalla on vaaliliitoista huonoja kokemuksia.

Vuoden 2011 vaaleissa kristilliset saivat Satakunnasta läpi kansanedustajan vaaliliitolla keskustan kanssa. Keskusta hävisi vaaliliitossa ja sai läpi vain yhden edustajan.

2011 eduskuntaan noussut Sauli Ahvenjärvi on kristillisten viimeisin kansanedustaja Satakunnasta. Hän putosi vuoden 2015 vaaleissa yritettyään eduskuntaan Pirkanmaalta. Samoissa vaaleissa puolueen kannatus (siirryt toiseen palveluun)Satakunnassa oli 2,9 prosenttia.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa kristillisdemokraattien kannatus maakunnassa (siirryt toiseen palveluun)oli 4,1 prosenttia. Satakunnasta valitaan kahdeksan kansanedustajaa, joten kansanedustajan läpimenoon tarvitaan yli kaksin- tai jopa kolminkertainen prosenttiosuus äänistä.

Lue seuraavaksi