Trump ja Macron keskustelivat jälleen puhelimessa - väitetyn kaasuiskun vastatoimia hiotaan

Ranskan ja Yhdysvaltain presidentit ovat keskustelleet vuorokauden sisällä kahdesti Syyrian tilanteestaj ja reaktioista lauantaina tehtyyn väitettyyn kaasuiskuun Doumassa.

kemialliset aseet
Emmanuel Macron ja Donald Trump
Ranskan ja Yhdysvaltain presidentit kannattavat vahvaa vastausta Syyrian uusimpaan väkivaltaan. Emmanuel Macron ja Donald Trump tapasivat Pariisissa vuoden 2017 heinäkuussa.Ian langsdon / EPA

Ranskan ja Yhdysvaltain presidentit Emmanuel Macron ja Donald Trump ovat keskustelleet puhelimitse Syyrian sodan uusimmasta käänteestä jälleen maanantai-iltana. Molemmat toistivat, että "vahva vastaus" on suunnitteilla.

Myös Britannia on samoilla linjoilla. Pääministeri Theresa May sanoi tuomitsevansa "jyrkästi barbaarisen hyökkäyksen". Hän vaati presidentti Bashar al-Assadin tukijoita vastuuseen toimistaan.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää Syyriasta tänään tiistai-iltana. Presidentti Trump keskusteli eilen maanantaina sotilaallisten neuvonantajiensa kanssa. Hänen mukaansa "useita sotilaallisia ratkaisuja on olemassa".

Yhdysvallat on sanonut olevansa valmis sotilaallisiin toimiin ilman YK:n tukea. Se vaatii riippumatonta selvitystä Douman lauantaisesta iskusta. Venäjä voi kumota päätöslauselman veto-oikeudellaan.

Tiukkaa sanailua YK:n Syyria-kokouksessa − Yhdysvallat väläyttää sotilaallisia toimia, Venäjä varoittaa seurauksista

Jopa lapsia tapetaan kemiallisilla aseilla, mutta mikään osapuoli ei ole sanojensa mukaan tehnyt mitään – Miksi Syyriassa kävi näin jälleen kerran?

Aiheesta muualla:

Trump, Macron Vow 'Strong' Response As Emergency UN Session Set On Syria (siirryt toiseen palveluun)

Macron Needs to Attack Syria (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Afp, Reuters