Perttu Kauppisen napakka tyyli sai pomon linjat kuumiksi – "Palautetta tuli enemmän kuin edeltäjästä"

Kolme vuotta Etelä-Suomen Sanomia luotsannut Perttu Kauppinen jättää jälkeensä entistä nykyaikaisemman lehden. Kaikkia lukijoita uusi linja ei miellyttänyt.

päätoimittajat
Perttu Kauppinen
Sini Ojanperä / Yle

Etelä-Suomen Sanomat jättävä päätoimittaja Perttu Kauppinen näkee, että mediaa tarvitaan Lahdessa ajamaan asukkaiden etua ja herättelemään päättäjiä.

Kauppisen mukaan joissakin tutkimuksissa ilmennyt lahtelaisten tyytymättömyys kotikaupunkiinsa ja sen palveluihin on asia, jota ei pidä sivuuttaa.

– Vaikuttaa siltä, että lahtelaiset päättäjät eivät ole ehkä ihan täysin halukkaita myöntämään, että on olemassa jonkinlaista ongelmaa tai kykeneväisiä tekemään mitään muutosta, Kauppinen sanoo.

Kauppisen mukaan tiedotusvälineitä tarvitaan nostamaan nämä epäkohdat esiin ja tarjoamaan niihin ratkaisuja. Väistyvä päätoimittaja nostaa esiin myös tuoreen selvityksen, jonka mukaan päijäthämäläiset eivät leimaudu omaan maakuntaansa järin voimakkaasti.

– Varmaan voi miettiä syytä siihenkin ja pohtia, voiko lehti olla rakentamassa vahvempaa maakunnallisuutta, Kauppinen puntaroi.

"Iltapäivälehtimäisen napakkaa"

Perttu Kauppinen työskenteli Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajana kolmisen vuotta. Hän siirtyy huhtikuun puolivälissä Iltalehteen vt. vastaavaksi päätoimittajaksi.

Kauppisen kaudella Etelä-Suomen Sanomissa on tehty muutoksia, joista yksi oli lehden siirtyminen tabloid-kokoon. Syksyllä 2016 Etlari siirtyi Keskisuomalaiselle.

Perttu Kauppinen reivasi Etelä-Suomen Sanomien sisältöä uuteen suuntaan. Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi näkee, että Päijät-Hämeen maakuntalehden journalismi kehittyi Kauppisen kaudella terävämpään ja nykyaikaisempaan suuntaan.

– Se oli sen verran kärkevää, että silloin tällöin puhelimet soivat ja palautetta tuli enemmän kuin edeltäjästään, joka on mielestäni positiivinen asia, Kangaskorpi naurahtaa.

Kangaskorpi luonnehtii uutta lähestymistapaa aikaan sopivaksi ja moderniksi.

– Se oli sellainen napakka, iltapäivälehtimäinen. Iltapäivälehteenhän hän siirtyykin, että se on minusta ihan luonteva osoite tästä eteenpäin Pertulle.

Kauppinen on tyytyväinen Kangaskorven luonnehdintaan.

– Iltapäivälehdet elävät kiinnostavasta sisällöstä. Jos minulle sanotaan, että olen tehnyt iltapäivälehtimäistä työtä, se on suurin kehu, jonka journalismista voi saada.

Netti paljastaa, mikä kiinnostaa

Kauppinen kertoo aloittaneensa Etelä-Suomen Sanomissa verkkosisältöjen parantamisesta. Lehden sisältöä taas on kehitetty sen perusteella, mikä verkossa kiinnostaa lukijoita.

– Kyllä he haluaa saada kiinnostavampaa sisältöä kuin aikaisemmin. Ihmisten tarinoita, ihmisten kohtaloita ja suorien uutisten sijaan analyyttisempaa otetta, Kauppinen luettelee.

Emoyhtiössä odotetaan seuravaankin päätoimittajan saavan lukijat kiinnostumaan tuotteesta, mutta tyyli saattaa vaihtuakin. Päätoimittajan haku on käynnissä ja tällä hetkellä pohditaan, minkälainen henkilö paikalle halutaan.

– Se henkilö rakentaa lehden linjan. Tuskin se samanlaisena jatkuu, koska ihmiset ovat erilaisia. Hyviä elementtejä halutaan säilyttää ja varmaan niitä on jäänytkin toimitukseen Pertun jäljiltä, sanoo Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Uuden kapteenin kiinnityttävä maakuntaan

Veli-Pekka Kangaskorpi kuitenkin muistuttaa, että suuret linjat säilyvät Etelä-Suomen Sanomissa ennallaan, vaikka päätoimittajat vaihtuvat. Seuraavan kandidaatin kohdalla olennaista on se, että hän haluaa olla Päijät-Hämeen sekä Lahden puolestapuhuja ja asettuu elämään maakuntaan.

– Hänen täytyy olla joka suhteessa päijäthämäläisten luottopakki. Sellainen, joka hoitaa vastuullisesti ja hyvin lehteä, tekee tulosta ja pitää meidät ykkösmediana siellä tulevaisuudessakin sekä pitää huolta siitä, että lukijoille syntyy lisäarvoa, Kangaskorpi korostaa.