1. yle.fi
  2. Uutiset

Forssan talous on kunnossa

Kaupunki polkaisi ylijäämää 300 000 euroa. Sote-palvelut hiertävät Forssassa.

Forssa
Forssan vaakuna talon seinässä
Forssan talous on kunnossa, mutta suuret investoinnit ovat vasta tulossaYle

Forssa teki mukavasti ylijäämää viime vuonna. Kaupunki kirjasi tilikauden ylijäämäksi runsaat 300 000 euroa. Vuosikate oli 7,2 miljoonaa euroa eli noin 420 euroa asukasta kohden.

Kaupunki investoi viime vuonna varovaisesti eli vain runsaalla viidellä miljoonalla eurolla. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi katsoo katsauksessaan, että palveluverkkoselvityksen pohjalta tehtävä ratkaisu kouluverkosta siirtyi tosin tälle vuodelle. Kun palveluverkkoratkaisu syntyy, tämän jälkeen kaupunki laatii pitkän aikavälin investointisuunnitelman. Investointiohjelmaa tarkennetaan ensi vuoden talousarvioon, ennakoi Jari Kesäniemi.

Forssan lainamäärä on edelleen suhteellisen alhainen. Lainamäärä asukasta kohden oli runsaat 1700 euroa, mikä on selvästi alle maan keskiarvon. Myös konsernivelka on alle maan keskiarvojen, kertoo Jari Kesäniemi.

"Forssan mallin" hautaaminen hiertää

Sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnitteluun ennakoidaan Forssasta käsin kivistä tietä. Kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi sanoo, että sotepalveluiden suunnittelua ja järjestämistä on vaikeuttanut maan hallituksen tempoileva politiikka.

Sote-uudistuksen valmistelu on tuonut suuria toiminnallisia muutoksia juuri Forssan sairaalan toimintaan. Paljon kehuja saanut "Forssan malli" on joduttu ajamaan alas, muistuttaa Jari Kesäniemi.

Lue seuraavaksi