Hyppää sisältöön

Tyrnistä intiimivoidetta: Torniossa jalostetaan 200 jalkapallokentällistä marjoja vuodessa

Suomessa luonnonvaraisena kasvava kirpeä tyrni on monipuolinen raaka-aine. Yliopistotasoista tutkimusta tyrnistä on tehty 1990-luvulta saakka.

Aromtech Oy:n toimitusjohtaja Helena Korte uskaltaa vielä tässä vaiheessa koskea puhtain käsin kuivattuun marjaan, sillä se menee vielä tarkan syynin läpi ennen lopullista käsittelyä. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

TORNIO Yrityksen tiloissa on laari toisensa perään täynnä C-vitamiinia. Marjaöljytuotteita valmistavan Aromtechin Tornion tiloissa tyrniä on jatkojalostettu jo 20 vuoden ajan. Yritys on mukana myös marjan tutkimustyössä.

– Meidän lähestymistapamme on, että kaikki on tutkittua, mutta luonnollista. Tyrniöljy on yksi niistä tehoaineista, joita meidän tuotteissa käytetään. Toki on muita lääkinnällisiin valmisteisiin sopivia tehoaineita, sanoo Aromtecin toimitusjohtaja Helena Korte.

Tyrniöljyä sisältäviä terveystuotteita ovat esimerkiksi silmäsuihke ja naisten limakalvojen kuivuuden hoitoon tarkoitettu voide.

.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Tehtaan raaka-aineen tarve on valtava. Vaikka tyrni kasvaa Suomessa luonnonvaraisena ja erilaisia viljelyhankkeita on vireillä, se ei pelkästään riitä. Marjaa hankitaan Tornioon villinä ja luomuna kahdeksasta maasta.

– Laskimme tehtaanjohtajan kanssa, paljonko meidän raaka-aine on muutettuna tuoreiksi marjoiksi, jos se levitetään tuohon pihalle. Saimme vastaukseksi 200 jalkapallokentällistä marjaa. Aikamoinen määrä, Korte toteaa.

Uutta tietoa löydetään koko ajan

Suomessa on tehty yliopistotasoista tutkimusta tyrnistä jo 1990-luvulta alkaen. Tyrnissä riittää silti edelleen löydettävää.

– Yliopistomaailmassa tutkitaan edelleen kiivaasti tyrnin koostumusta. Siitä on löytynyt uusia mielenkiintoisia sokereita ja vastaavia, mitä tutkitaan. Sitä mukaa kun analyysimenetelmät kehittyvät, marjasta löydetään uutta tutkittavaa, sanoo tyrnistä väitellyt Aromtechin tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Petra Larmo.

Turun yliopiston elintarvikealan emeritusprofessori Heikki Kallion mukaan useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että tyrnimarjalla on terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia.

– Uusimpana on ymmärrys siitä, että tyrniöljy vähentää esimerkiksi kuivasilmäisyyden oireita niin suun kautta nautittuina kapseleina kuin suoraan silmiin käytettävänä suihkeena, Kallio sanoo.

Hän on kuitenkin varovainen lausunnoissaan, mitä tulee erilaisten tuotteiden markkinoimiseen.

– On tärkeää muistaa lainsäädännön vaatimukset ja rajoitukset tyrnituotteiden valmistuksessa ja markkinoinnissa. Sekä elintarvike- että lääkelainsäädännön keskeisiä tehtäviä on kuluttajansuojelu turvallisuuden ja epäasiallisen mainonnan osalta. Biologiset vaikutukset kulkevat omia teitään näiden säännöstöjen rajapinnalla, Kallio huomauttaa.

Tyrneissä on eroja

Elintarvikealan emeritusprofessori Heikki Kallio sanoo ravintosisällöissä olevan huomattavia eroja eri alkuperää olevien tyrnien välillä.

– Teollisia tuotteita valmistettaessa alalajien, lajikkeiden ja kasvupaikan aiheuttamat erot on otettava huomioon. Muun muassa Lapin viljelmillä fenolisten yhdisteiden (siirryt toiseen palveluun) ja C-vitamiinin määrät ovat korkeammat kuin vastaavilla lajikkeilla, joita viljellään eteläisessä Suomessa, Kallio toteaa.

Aromtechin tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Petra Larmo sanoo, että yhtiössä tämä on tiedossa.

– Me vakioimme sen monissa kliinisissä kokeissa näytetyn vaikuttavan koostumuksen, vaikka raaka-aine tuleekin eri puolelta maailmaa ja eri kasvuympäristöistä.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Lääkinnällisten tuotteiden saaminen markkinoille on ollut yhtiölle iso projekti.

– Ensin piti hankkia valmius, jotta saamme valmistaa Medical Device-luokan tuotteita. Ulkopuoliset auditoijat käyvät tarkistamassa raaka-aineen ja lopputuotteen laadun. Kliininen näyttö pitää olla ennen tuotteen päätymistä markkinoille, Larmo sanoo.

Pieni osa yhtiön liikevaihdosta tulee kosmetiikkatuotteista, joita yhtiö ei itse jatkojalosta. Torniossa uutettua tyrniöljyä saattaa siis kulkeutua jonkun ihmisen meikkipussissa takaisin Lappiin.

– Kosmetiikkapuolella meillä on erilaisia siemenöljyjä ja muita kasviuutteita, jotka leviävät ympäri maailmaa suurien kosmetiikkabrändien tuotteisiin. Niissä tuotteissa ei sitten Aromtech enää näykään, vaan tuotteissa lukee esimerkiksi, että sisältää mustikansiemenöljyä, toimitusjohtaja Korte kertoo .