Kunta-asunnot uusii kaksi kerrostaloa Rovaniemellä

Kaikki kolmiot poistetaan, ja tilalle rakennetaan lähinnä yksiöitä.

vuokra-asunnot
KAS-asunnot kunta-asunnot talot Pohjolankadulla ja Tukkipojantiellä Rovaniemellä.
Entisen Rovatalon kerrostalot on rakennettu vuonna 1984.Antti Mikkola / Yle

Kunta-asunnot peruskorjaa kaksi vuokrakerrostaloa Rovaniemen keskustan läheisyydessä. Talojen huoneistoja muutetaan pienemmiksi ja niiden määrää lisätään.

Pohjolankadulla ja Tukkipojantiellä sijaitsevien talojen asukkaiden on muutettava pois remontin tieltä syksyyn mennessä. KAS-asuntojen toimitusjohtaja Jarmo Kuosa sanoo, että kaikille löytyy korvaava asunto keskustan läheltä.

– Nyt ajoissa yhteys vuokrausneuvottelijoihin ennen kuin kuusi kuukautta kuluu, Kuosa viittaa vuokrasopimuksen irtisanomisaikaan.

Tulossa oleva korjaus on ollut jo pitkään tiedossa, eikä taloihin ole viime aikoina tehty kuin määräaikaisia vuokrasopimuksia. Osa asunnoista on jo tyhjillään.

– Ehkä kahdessa kolmasosasta on asukkaita. Tarjoamme heille meillä olevia remontoituja asuntoja. He pääsevät samantyyppisiin ja samoilla etäisyyksillä oleviin kohteisiin, Kuosa sanoo.

KAS-Asunnoilla on Rovaniemellä parituhatta asuntoa. Muita keskustan lähellä olevia asuntoja on muun muassa Kaartokadulla ja Markkinakadulla.

– Keskustassa olevien asuntojen kysyntä on aika kova. Tyhjiä asuntoja on keskustassa vain remonttiin menevissä taloissa, Kuosa sanoo.

kerrostalon rappukäytävä
Hissitön talo ei kiinnosta ikääntyviä ja lapsiperheitä.Simo Pitkänen / Yle

Asuntoja myös kehitysvammaisille

Remonttiin menevissä kerrostaloissa on yhteensä 12 kolmiota, joissa vain osassa on asukkaita. He eivät enää pääse palaamaan takaisin, sillä kolmioiden tilalle tulee yksiöitä.

Peruskorjattavien talojen kaksioissa asuvat ovat etusijalla muuttamaan remontoituihin kaksioihin. Taloissa on remontin jälkeen yhteensä 14 kaksiota ja 41 yksiötä.

Toiseen taloista tulee hissi ja liikuntaesteisille sopivia asuntoja kehitysvammaisille.

– Minusta on hienoa, että keva-asukkaat pääsevät integroitumaan normaaliin asumiseen. Myös kaupunki hyötyy siitä, kun ei joudu rakentamaan kallista asumista, Kuosa sanoo.

Talot ovat yli 30 vuotta vanhoja. Peruskorjaus valmistuu arviolta syksyllä 2019.