Hyppää sisältöön

Muista: hoida tänä viikonloppuna puuvartisten puiden ja pensaiden leikkaukset

Jos puu ei vuoda mahlaa, sen voi leikata. Leikkaus on tehtävä pian, ennen kuin silmut kasvavat liian suuriksi. Poistettavan oksan tai verson merkki on yleensä se, että se sojottaa ylöspäin.

Oksa kannattaa poistaa mahdollisimman tyvestä. Kuva: Dalbir Ram / Yle

Ensiksi lohdun sana vanhoista omenapuista pitäville: pihassa voi olla puita sekä silmän iloksi että hyvä sato mielessä. Oksien ja versojen leikkaaminen ajoissa hyödyttää kuitenkin molempia.

– Leikkaamisella tavoitellaan hyvää rakennetta ja sitä että puu on satoisa ja terve, kertoo tuotantoasiantuntija Leena Huhtama HAMKin Lepaan yksiköstä.

Terveen puun ja pensaan rakenne on ilmava ja oksia on tasaisesti rungon ympärillä. Pensoittuneessa puussa ilma ei kierrä ja myös tuholaiset viihtyvät siellä paremmin.

– Sairaat ja kuolleet oksat voi poistaa milloin vain. Nuorta puuta on helpompi muokata yksirunkoiseksi leikkauksella. Vanhojen monirunkoisten puiden kohdalla miettisin tarkkaan, kannattaako runkoja lähteä leikkaamaan, neuvoo Leena Huhtama.

Sekä oksat että versot kannattaa poistaa niin tyvestä kuin mahdollista. Tappeja ei kannata jättää. Siisti leikkauspinta on kuin haava, jota puu lähtee myöhemmin korjaamaan.

Viikonlopuksi leikkaushommiin

Omenapuita, koristepensaita ja herukoita voi vielä leikata, mutta viimeistään viikonloppuna. Lämpö tuo silmut esiin, ja sen jälkeen leikkaus on riski. Kirsikka- ja luumupuut kannattaa leikata vasta kesän lopulla, neuvoo tutkimusassistentti Salla Leppäkoski.

Vesiversot ovat kapeita ja sojottavat ylöspäin. Ne kannattaa leikata tyvestä pois. Kuva: Dalbir Ram / Yle

– Omenapuussa poistettavat oksat ja versot sojottavat yleensä suoraan ylöspäin. Ne ovat voimakkaassa kasvussa, eivätkä ole erityisen tuottavia. Marjapensaista poistetaan vuosittain muutamia vanhimpia oksia. Lisäksi marjapensaista sellaiset oksat, jotka lamoavat, eli ovat jo maassa, kannattaa leikata myös pois, neuvoo Leppäkoski.

Hedelmäpuiden runkoa kannattaa tervehtiä vanhan kansan tapaan juuriharjalla. Runkojen harjaaminen jäkälästä poistaa tuholaisia.

– Harja ei saa olla liian kova eikä liian pehmeä, juuriharja on aika hyvä. Jäkälän alla talvehtii tuholaisia ja taudit pesiytyvät siellä. Kun tuholaisten munat harjataan pois, niin kyllä se ainakin vähentää niitä, kertoo tuotantoasiantuntija Leena Huhtama.

Eroon suorista pensasriveistä

Etenkin vanhojen talojen pihoilla näkee usein pitkiä pensasrivistöjä nurmikon ympäröimänä. Leena Huhtama muistuttaa, että puista ja pensaista kannattaa rakentaa yhtenäisiä alueita. Se helpottaa pensas- ja nurmialueen hoitoa ja hyödyttää myös pensaita.

Puu ja pensaat kannattaa sijoittaa samaan paikkaan. Silloin ne ovat tuulelta suojassa ja pystyvät hyödyntämään lannoitteet paremmin. Kuva: Dalbir Ram / Yle

– Nurmikolla voi olla olla jopa metrin syvyiset juuret ja se kykenee hyödyntämään pensaille tarkoitetut lannoitteet hyvin. Yhtenäinen alue on helpompi pitää kunnossa ja samassa mulloksessa olevat pensaat saavat lannoitteesta enemmän irti.

– Samassa paikassa kasvavat puut ja pensaat myös suojaavat toisiaan liialta auringolta ja tuulilta, neuvoo Leena Huhtama.

.
.