Mark Zuckerberg on illalla Yhdysvaltain kongressin grillattavana – Nämä artikkelit kertovat, miksi Facebook on nyt pahassa pulassa

Yle seuraa Zuckerbergin kuulemista hetki hetkeltä noin kello 21 alkaen.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Mark ZuckerbergWin Mcnamee / AFP

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on tänään Yhdysvaltain kongressin kuultavana. Häneltä odotetaan anteeksipyyntöä ja selitystä siitä, miten palvelun käyttäjien tiedot päätyivät vääriin käsiin.

Yle seuraa Zuckerbergin kuulemista hetki hetkeltä noin kello 21 alkaen.

Mistä kuulemisessa on oikein kyse? Nämä artikkelit valottavat Facebookin historian suurinta kriisiä, joka uhkaa sen tulevaisuutta ja markkina-arvoa.

Kriisin keskellä on hämäräperäinen analytiikkayhtiö

Facebook joutui toden teolla skandaalin keskelle maaliskuussa. Paljastui, että muun muassa Donald Trumpin presidentinvaalikampanjalle työskennellyt Cambridge Analytica -yritys oli käyttänyt luvatta Facebookin käyttäjätietoja.

Asiasta oli huhuttu pitkään. Jo yli vuotta aiemmin suomalainen toimittaja oli selvittänyt käyttäjien psykologista profilointia hyödyntävän menetelmän, jota yritys oli käyttänyt.

Kriisi ei koske vain Yhdysvaltoja. Cambridge Analytica sekaantui ilmeisesti vaaleihin ainakin Keniassa ja Nigeriassa kyseenalaisin keinoin. Se sai haltuunsa myös noin 20 000 suomalaisen käyttäjätietoja.

Uhkaavatko teknologiajätit jo demokratiaa? Ainakin ne ovat vahvistaneet verkossa samanmielisten kuplia ja kahmineet paljon valtaa itselleen.

Miten voin turvata yksityiset tietoni?

Facebookin käyttäjät antavat yhtiön ja sen yhteistyökumppanien käyttöön valtavan määrän tietoa itsestään. Monet pohtivatkin jo, pitäisikö oma profiili poistaa kokonaan.

Jos tietojaan haluaa salata, ainakin nämä neljä säätöä kannatta tehdä saman tien omalle Facebook-tililleen.

Myös puhelimen asetukset kannattaa tarkastaa. Facebook-sovellukselta voi perua luvan puhelimen kameran, mikrofonin tai yhteystietojen käyttämiseen.

Lue lisää:

Suomalaistoimittaja paljasti, miten Facebookin käyttäjätietoja voitaisiin käyttää Trumpin kampanjassa – nyt tietovuotaja vahvisti profiloinnin tapahtuneen

Mystinen hotellikuolema ja israelilaisia hakkereita – näin Cambridge Analytica vaikutti Kenian ja Nigerian vaaleihin

Tämän tiedämme nyt Facebook-kohusta – Keskushahmoina kolme miestä

Analyysi: Facebookin 50 miljoonan ihmisen tietoja käytettiin Trumpin presidenttikampanjan hyväksi – Pitääkö Facebookin käyttö nyt viimeistään lopettaa?

Kyllä, algoritmit uhkaavat demokratiaa – Valta luisuu some-miljardööreille

Huolestuttaako Facebookin tiedonkeruu? Asiantuntija: tee nämä neljä säätöä heti omalle tilillesi

Luulitko olevasi turvassa urkinnalta Facebookin asetuksia säätämällä? Tarkista myös puhelimen asetukset ja muut sovellukset