1. yle.fi
  2. Uutiset

Pörssikurssit kipuavat – rupla edelleen laskussa

Maailmalla pörssikurssit ovat olleet lievässä nousussa Kiinan presidentin puheitten myötä. Ruplan arvon sen sijaan jatkaa luisuaan.

pörssit
Hongkongin pörssin näyttötaulu.
Hongkongin pörssin näyttötaulu.Jerome Favre / EPA

Euroopan tärkeimmät ja suurimmat pörssit ovat tiistaina aamulla olleet lievästi nousuvireessä.

Lontoossa FTSE 100 -indeksi oli aamulla 0,6 prosentin nousussa ja Saksassa Frankfurtin DAX 30 -indeksi oli aamulla reilun prosentin nousussa. Myös Pariisissa lukemat olivat aamulla hieman maanantain päätöskurssien yläpuolella.

Aasiassa taas Shanghain pörssi nousi selvästi, indeksistä riippuen 1,7–1,9 prosenttia. Hong Kongin pörssin kovin kurssinousu liki kuukauteen päätyi 1,7 prosenttia maanantain lukujen yläpuolelle.

Orastavan nousun taustalla on muun muassa Kiinan presidentin Xi Jinpingin rauhoittelevat puheet. Hänen mukaansa Kiina aikoo avata markkinoitaan entistä enemmän. Lisäksi Boao Forumissa (siirryt toiseen palveluun) pitämässään puheessa Xi lupasi lisätä tuontia. Konkreettisena esimerkkinä Xi lupasi muuttaa tuontiautojen verotusta.

Puheen auto-osuus nosti erityisesti BMW:n, Daimlerin ja Volkswagenin kursseja Euroopassa.

Markkinoilla Xin puhe tulkittiin niin, että presidentti yritti tyynnytellä puheita Kiinan ja Yhdysvaltain välille ennakoidusta kauppasodasta.

Rupla jatkoi luisuaan

Venäjän ruplan arvo oli eilen maanantaina rajussa laskussa, kovin päivälasku kolmeen vuoteen.

Nyt tiistaina aamulla valuutan arvo oli hiukan korkeampi kuin edellisen päivän päätöskurssi, mutta lähti sen jälkeen heti uudelleen selvään laskuun.

Aamupäivän aikana ruplan arvosta on kadonnut 1,2 prosenttia dollariin nähden ja 1,3 prosenttia euroon nähden. Edes öljyn hinnan nousu ei ole siivittänyt ruplaa parempaan kurssiin.

Samalla dollariin eniten pohjautua RTS-indeksi laski 1,8 prosenttia. Sen sijaan ruplapohjainen Moex-indeksi koheni 0,1 prosenttia.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi