1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savon Voima

Pohjois-Savon kunnat eivät korvamerkitse osinkotuloja - Savon Voiman potti yhteensä 9,5 miljoonaa euroa

Kunnat käyttävät rahat yleisesti palveluiden rahoittamiseen, investointeihin ja yhteiseksi hyväksi.

Savon Voima
Sähköasentaja tolpassa taka-alalla, etualalla toinen sähkötolppa.
Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon kunnat eivät ole korvamerkinneet Savon Voimalta tulossa olevia mittavia osinkotuloja. Maakunnallinen sähköyhtiö Savon Voima jakaa viime vuoden 37 miljoonan euron tuloksestaan kunnille osinkoja tänä vuonna 9,5 miljoonaa euroa.

Suurin potti, 1,8 miljoonaa euroa lankeaa Kuopiolle, sen omistusosuus Savon Voimasta on lähes 19 prosenttia. Toiseksi suurin omistaja on Lapinlahti 8,5 prosentin osuudellaan.

Iisalmen, Kiuruveden ja Varkauden osuus on kullakin yli seitsemän prosenttia. Yli kuuden prosentin omistukseen yltävät Suonenjoki, Leppävirta ja Etelä-Savon puolelta Pieksämäki.

Siilinjärven, Pielaveden ja Sonkajärven omistus on neljän ja viiden prosentin välissä, lopuilla kunnilla 1,6-3,3 prosentin haarukassa.

Talous- ja omistajaohjauksesta Kuopion kaupungilla vastaava Pauliina Pietikäinen sanoo, että kunnat tarvitsevat rahaa ja Kuopiossa osingot menevät suoraan palveluiden ja investointien rahoittamiseen.

Lapinlahden kunnanjohtaja Janne Airaksinen laskee, että tämän vuoden osinkopotti Lapinlahdelle, yli 800 000 euroa, on lähes 1,5 prosenttia kunnan budjetista. Myös Lapinlahti käyttää rahat normaaleihin menoihinsa.

Osinkotuloja käytetään toimintamenoihin ja peruspalveluihin

Iisalmen talousjohtaja Eeva Suomalainen sanoo, että osinkotuotot ovat osa kaupungin toiminnan rahoitusta ja ne käytetään kaupungin toimintamenojen kattamiseen. Osinkotuottojen osuus Iisalmen menoista tänä vuonna on reilut 0,5 prosenttia.

Kiuruveden kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka sanoo, että rahat käytetään peruspalvelutuotantoon ja maakunnallinen sähköyhtiö maksaa osinkoja, jos sen hallitus hyväksi niin näkee.

Varkauden talousjohtaja Helena Pitkänen sanoo, että rahat menevät yhteiseen hyvään ja viime kädessä alueen hyväksi. Varkaudelle osinkotuloja on luvassa vajaa 700 000 euroa. Pitkänen toivoo Savon Voimalta tasaista osinkotuottoa.

Savon Voiman toimitusjohtajan Arto Sutisen mukaan jonkin verran kritiikkiä on tullut siitä, että osinkorahoja ei käytetä sähköverkon kehittämiseen. Siihen sijoitetaan kuitenkin kaksi kolmasosaa viime vuoden tuloksesta, Sutinen sanoo.

Yhtiö investoi kolmen seuraavan vuoden aikana säävarman sähköverkon kehittämiseen eli maakaapelointiin 150 miljoonaa euroa. Savon Voima korotti huhtikuun alussa sähköverkkonsa siirtomaksua kymmenellä prosentilla, mistä on seurannut kovaa kritiikkiä.

Lue seuraavaksi