1. yle.fi
  2. Uutiset

Rakennusalan opettaja putosi telineiltä mökkityömaalla ja loukkaantui vakavasti – omistaja tuomittiin sakkoihin

Lainvastaiset omatekoiset rakennustelineet ovat yleinen tapaturmien syy.

Iisalmi
Rakennusteline ja suojamuoveja.
Aluehallintovirasto suosittelee käyttämään valmiita rakennustelineitä.Paulus Markkula / Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut iisalmelaisen pariskunnan sakkorangaistuksiin kesämökkityömaalla sattuneesta onnettomuudesta. Tuomio annettiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta, kertoo oikeuden tuomiosta tiedottanut Itä-Suomen aluehallintovirasto.

Onnettomuus sattui, kun pariskunta kutsui ammattiopiston opettajan katsomaan, olisiko saunarakennuksen vesikaton teko alan opiskelijoille sopiva harjoituskohde. Opettajan kiivettyä työmaalle rakennetuille puisille telineille niiden työtaso petti, opettaja putosi maahan ja hän loukkaantui vakavasti.

Käräjäoikeus antoi tuomion työturvallisuusrikoksesta, koska pariskunta oli rakentanut työtelineet itse, eivätkä ne olleet riittävän kestäviä eikä niissä ollut kaiteita. Telineille oli tehty nousutieksi irralliset nojatikkaat, jotka olivat lainvastaiset. Telineitä ei oltu tarkastettu eikä tarkastuksesta oltu laadittu pöytäkirjaa.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 25 päiväsakkoon, josta tulee maksettavaa 900 euroa. Naista ei tuomittu sakkoihin, koska hänen osuutensa työturvallisuusrikoksiin oli vähäinen. Tuomitut joutuvat korvaamaan telineeltä pudonneen oikeudenkäyntikuluja 6900 eurolla.

Telineeltä pudonneen opettajan esittämät vahingonkorvausvaatimukset ovat niin suuret, että oikeus päätti käsitellä niitä erillisessä oikeudenkäynnissä.

Aluehallintovirasto: laillista telinettä on vaikea tehdä itse

Itä-Suomen aluehallintoviraston mukaan lainvastaiset telineet ovat rakennustyössä yleinen tapaturmien aiheuttaja. Lainmukaisia telineitä on viraston mukaan hyvin vaikeaa rakentaa itse, koska niistä on teetettävä etukäteen asiantuntijan laatimat lujuuslaskelmat, piirustukset ja asennussuunnitelmat.

Aluehallintovirasto suosittelee käyttämään valmiita telineitä ja varmistumaan siitä, että ne on koottu ohjeiden mukaisesti ja että ne on tarkastettu huolellisesti ennen käyttöön ottoa.

Aluehallintovirasto muistuttaa, että laissa säädetyt työturvallisuusvaatimukset koskevat myös omaa omakotitaloa tai kesämökkiä rakentavia yksityishenkilöitä, jos he toimivat työnantajana. Sama koskee myös työmaata, jossa siellä käy tekemässä työtä useampi, kuin yksi työnantaja tai itsenäinen työn suorittaja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lähes kaikilla omakotirakentajilla on velvollisuus noudattaa työturvallisuuslakia.

Lue seuraavaksi