Hyppää sisältöön

Turun parkkirahakavalluksista syytteet – kaupungin mukaan viety jopa 1,6 miljoonaa euroa

Turun kaupungilla työskennelleitä henkilöitä epäillään törkeistä kavalluksista ja varkaudesta.

Turun parkkirahakavalluksesta epäiltyjen hallusta takavarikoituja kolikoita. Kuva: Poliisi

Turun parkkirahakavalluksen syyteharkinta on valmistunut.

Länsi-Suomen kihlakunnansyyttäjä on nostanut epäillyistä rikoksista syytteet törkeistä kavalluksista, törkeästä varkaudesta sekä kätkemisrikoksista ja törkeistä rahanpesuista.

Syytettynä on kaikkiaan 10 henkilöä.

Kaksi heistä on työskennellyt Turun kaupungin pysäköinninvalvonnassa. Syytettynä on myös henkilö, joka työskenteli aikaisemmin Turun kaupungilla.

Seitsemän muuta henkilöä ovat osallistuneet kolikoiden kätkemiseen, vaihtamiseen ja anastettujen varojen käyttämiseen.

Esitutkinta kesti kuukausia

Turun kaupungin parkkirahakavallus on mutkikas vyyhti. Asian esitutkinta aloitettiin syksyllä, kun poliisi löysi toisen rikosasian tutkinnan yhteydessä suuria käteisrahaeriä.

Keskusrikospoliisi sai helmikuussa valmiiksi tapauksen esitutkinnan. Poliisi epäilee, että kaksi Turun kaupungilla työskennellyttä henkilöä varasti ja kavalsi rahaa pysäköintiautomaattien rahalippaista ja lukitusta keräysastiasta työtehtäviensä aikana. Tilitysten perusteella rahavaroja tilitettiin päivässä jopa tuhansia euroja liian vähän.

Edellä mainittujen henkilöiden lisäksi epäiltynä on kolmas henkilö, joka on aiemmin työskennellyt Turun kaupungilla. Kaikkien edellä mainittujen henkilöiden työtehtäviin kuuluivat pysäköintiautomaattien tyhjennykset ja huollot. Henkilöitä epäillään muun muassa törkeistä kavalluksista ja törkeästä varkaudesta.

Turun parkkirahakavalluksesta epäiltyjen hallusta takavarikoituja kolikoita. Kuva: Poliisi

Tutkinnanjohtaja Markus Laine KRP:stä kertoi helmikuussa, että rahan kavaltaminen on ollut hyvin säännönmukaista – jos ei päivittäistä, niin viikoittaista. Vuosina 2007–2017 rahaa on kavallettu noin 875 000 euroa. Rikollisen toiminnan epäillään alkaneen jo 1990-luvulla, joten todellisuudessa rikosvahingon määrä saattaa olla tätä suurempi. Turun kaupungin ilmoituksen mukaan anastettujen varojen määrä olisi yhteensä runsaat 1,6 miljoonaa euroa.

Esitutkinnassa tuli edellä mainittujen rikosten lisäksi ilmi epäiltyjä törkeitä rahanpesu- ja kätkemisrikoksia. Niistä epäillään yhteensä seitsemää henkilöä. Henkilöiden epäillään häivyttäneen rikollisella toiminnalla saatujen käteisvarojen alkuperää tai piilotelleen anastettuja käteisvaroja.

Sisäinen tarkastus johti irtisanomiseen

Turun kaupunki käynnisti asiasta oman sisäisen tarkastuksensa, joka valmistui maaliskuussa. Tarkastus johti yhden henkilön irtisanomiseen. Kahden henkilön työsuhde oli purettu jo aikaisemmin. Tämän lisäksi kaupunki antoi neljälle työntekijälle huomautuksen ja yhdelle varoituksen.

Sisäisen tarkastuksen mukaan rahankäsittelyn johtamisessa ja toiminnan järjestämisessä sekä avainten hallinnassa ja taloushallinnossa on ollut merkittäviä puutteita.

Turun kaupunki vaatii rangaistusta rikoksiin syyllistyneille ja tulee esittämään vahingonkorvausvaatimuksensa oikeudenkäynnissä.

Turussa on noin 150 kaupungin pysäköintimaksuautomaattia. Vuosittaiset tuotot pysäköintimaksuista ovat runsaat 3,5 miljoonaa euroa.

Lue lisää: