Saako Juha Mieto kokoisensa patsaan? – Jorma Ollila: "Tuskin tässä taiteilijat millään pienellä näpertelyllä lähtevät liikkeelle"

Hiihtäjälegendan patsaan suunnittelusta järjestetään kutsukilpailu. Lähtökohtana suunnittelulle on pronssinen näköispatsas.

Miesten maastohiihtolegendat
Juha Mieto
Juha MietoOlli Koski / Yle

Juha Mieto -patsashanke Kurikassa on hyvässä myötätuulessa. Hankkeen tueksi on koottu kansalaisvaltuuskunta, jota johtaa Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila.

Kurikkalaissyntyinen Ollila lähti vetämään valtuuskuntaa, koska pitää patsashanketta hyvin perusteltuna ja koska hiihtäjäsankari Mieto on hänelle henkilökohtaisesti tuttu mies ja myös ikätoveri.

– Voidaan sanoa, että ollaan kavereita. Tapaamme säännöllisesti kerran pari vuodessa. En katsonut voivani kieltäytyä, kun minua pyydettiin mukaan valtuuskuntaan.

Ollila toteaa, että patsas on kunnianosoitus paitsi Juha Miedolle myös koko Pohjanmaan hiihdolle ja Kurikan urheiluelämälle.

Jättiläispatsas?

Kansalaisvaltuuskunta piti ensimmäisen kokouksen tällä viikolla. Varsinainen patsastoimikunta on ollut koolla jo viisi kertaa.

– Mielenkiintoista oli nähdä, miten pitkällä hanke jo on, toteaa Ollilla.

Patsaan suunnittelusta järjestetään kutsukilpailu vielä tämän vuoden kuluessa. Tavoitteena on, että valittu taiteilija pääsee työstämään patsasta vuoden 2019 aikana.

Patsaan materiaaliksi on päätetty pronssi ja luvassa on näköispatsas.

– Kyllä lähtökohtana on näköispatsas, mutta kuitenkin niin, että odotetaan myös taiteilijan vahvaa näkemystä aiheesta. Aivan varmasti kohteen voimakkuutta ja ilmettä tullaan kuvastamaan taiteellisin keinoin, jotka eivät tee siitä ihan tavallista näköispatsasta, hahmottelee Ollilla.

Patsas sijoitetaan keskeiselle ja näkyvälle paikalle Kurikan kaupungin keskustaan, mutta vielä ei ole tiedossa, kuinka suuri siitä tulee. Kenties mallinsa mukaan jättiläiskokoinen?

– Koko jää taiteilijan näkemyksen varaan, mutta tuskin tässä taiteilijat millään pienellä näpertelyllä lähtevät liikkeelle, naurahtaa Ollila.

Yksityistä rahaa

Juha Mieto -patsaan rahoituksen hankkimisessa on vielä töitä. Varainhankinnasta suuressa vastuussa on urheiluseura Kurikan Ryhti.

– Hanke toteutetaan valtaosin yksityisellä rahalla. Tavoitteena on, että yritykset ja yksityiset henkilöt kattaisivat kustannukset, summaa Ollila.

Ollila arvioi, että ilmapiiri Kurikassa on myönteinen patsashankkeelle. Kansalaisvaltuuskunnan odotetaan tuovan hankkeelle myös valtakunnallista taustaa ja arvostusta.

Mieto on ollut sitä mieltä, että hänelle tehdään patsas vasta sitten, kun hän on itse muissa maisemissa.

Jorma Ollila

Juha Mieto saavutti hiihtourallaan 70- ja 80-luvuilla lukuisia arvokisamitaleja. Hiihdon maailmancupin hän voitti kahdesti.

Mietaan patsaasta on puhuttu pitkään, mutta hiihtäjälegenda itse ei ole ollut patsaasta järin innostunut.

– Mieto on ollut sitä mieltä, että hänelle tehdään patsas vasta sitten, kun hän on itse muissa maisemissa, tietää Ollila.

Tällä kertaa vastustusta ei ole kuunneltu. Patsashanke lähti liikkeelle kansalaisaloitteesta.