1. yle.fi
  2. Uutiset

Orbánin Unkari ryhtyy kurittamaan kansalaisjärjestöjä – agenttilistalla myös suomalainen

Unkarin kansalaisjärjestöjä uhkaa tiukka lainsäädäntö – viimeinen suuri oppositiolehti lopettaa.

Unkari
orban ja unkarin liput. Viktor Orbán vaalien alla. Hän haluaa tiivistää Unkarin yhteistyötä vanhoillisten Puolan ja Baijerin kanssa.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán on sanonut "kansan" haluavan lopettaa maahanmuuton Eurooppaan, ja palauttaa kotimaihinsa ne, jotka ovat jo tulleet.Zsolt Szigetvary / EPA-EFE

Unkarissa vaalit voittanut Fidesz-puolue aikoo ensi töikseen hyväksyttää lait, joilla se vaikeuttaa maahanmuuttoa edesauttavien järjestöjen toimintaa. Fideszin tiedottajan mukaan lakipaketti otetaan esille heti kun uusi parlamentti kokoontuu huhti-toukokuun vaihteessa.

Jo vaali-iltana sunnuntaina unkarilaisella TV2-kanavalla esiteltiin "Sorosin apureiksi" nimettyjä tahoja ja henkilöitä. Heidän joukossaan oli suomalainen Annastiina Kallius, jonka etunimi oli tosin väännetty Annastasiaksi.

– Menin katsomaan vaaleja ystävien luo, ja siellä ne sanoivat, että olit just telkkarissa. Tämä on ainoa mitä olin tiennyt tästä, sanoo Kallius.

Fidesz voitti vaalit kansallismielisellä ja maahanmuuttajavastaisella sanomalla. Viktor Orbánin silmätikkuna on ollut unkarilaissyntyinen amerikkalainen rahoittaja George Soros. Orbán väittää, että liberaali Soros haluaa hukuttaa Unkarin muslimisiirtolaisiin.

Sorosin palkkasoturit?

Televisiossa esitellyllä listalla on pari-kolmekymmentä toimijaa, oppositiopuolueita ja kansalaisjärjestöjä. Joukossa on ihmisoikeusjärjestö Unkarin Helsinki-komitea ja George Sorosin rahoittama Keski-Euroopan yliopisto CEU.

– Pääministeri Viktor Orbán sanoi vaalien alla seuraavansa paria tuhatta "Sorosin palkkasoturia", kuten hän sanoi. Sitten on arveltu, ketä listalla on, sanoo Kallius.

Hän itse arvelee esiintyvänsä listalla, koska on mukana MigSzol (siirryt toiseen palveluun)-nimisen aktivistiryhmän toiminnassa. MigSzol on aiemmin vieraillut pakolaisleireillä, kertonut niiden oloista ja osoittanut mieltä Unkarin rajalle vuonna 2015 rakennettua aitaa vastaan.

– Silloin se oli täysin OK ja laillista. Ehkä ne ovat nyt poimineet minut vanhojen mielenosoitusten vuoksi. Vuoden 2015 jälkeen MigSzol ei ole tehnyt juuri mitään, koska emme pääse turvapaikanhakijoiden luo. He ovat säilöön otettuina rajalla, Kallius kertoo.

raja-aita ja autoja
Unkari on rakentanut aidan Serbian ja Kroatian vastaisille rajoilleen siirtolaisten torjumiseksi.Zoltan Gergely Keleman / EPA

Veroja ja lähestymiskieltoja

Fidesz-puolueen valmistelemassa "Stop Soros" lakipaketissa on tulossa turvapaikanhakijoiden kanssa työskenteleville järjestöille monenlaisia rasitteita.

Järjestöjen toimintaan vaadittaisiin sisäministeriön harkinnanvarainen lupa, niiden ulkomailta saatuja lahjoituksia voitaisiin verottaa jopa 25 prosenttia, ja niiden jäseniä voitaisiin kieltää menemästä 8 kilometriä lähemmäksi Schengen-rajaa.

Kalliuksen mukaan MigSzol on saanut Sorosin Open Society -säätiöltä rahoitusta kerran, yhteen projektiin vuonna 2014. Tämä ei hänen mukaansa riitä täyttämään hallituksen määritelmiä ulkomaista rahoitusta saavasta järjestöstä.

– Tämä on paha asia maahanmuuttajien auttajille, mutta laki voi tuhota monet muutkin järjestöt. Monet seurat sinnittelevät ulkomaisilla lahjoituksilla. Samaan aikaan Fidesziä lähellä oleville kansalaisjärjestöille sataa rahaa joka kulmasta.

mielenosoittajia budapestissa
Sorosin rahoittaman yliopiston puolesta mieltä osoittavia nuoria Budapestissa huhtikuussa 2017.Janos Marjai / EPA

Järjestöt silmätikkuina

Pääministeri Viktor Orbánin kampanja kansalaisjärjestöjä vastaan perustuu ajatukseen, että politiikkaa saavat tehdä vain puolueet.

– Jos järjestötyö on hallituksen linjan vastaista, niin se on heti hallituksen mielestä politiikkaa, sanoo Kallius.

Unkarin Helsinki-komitea on maan johtava ihmisoikeusjärjestö ja se avustaa maahanmuuttajia heidän turvapaikkahakemuksissaan ja muissa lakiasioissa. Orbánin lakihanketta se kommentoi sähköpostilla näin:

Viime vuosikymmenet ovat näyttäneet työmme merkityksen ja arvon. Tämä pätee vielä enemmän nyt, kun häikäilemätön hallitus on saanut tosiasiassa rajoittamattoman vallan muuttaa perustuslakia, jatkaa oikeusvaltion purkamista ja rajoittaa mielivaltaisesti ihmisoikeuksia.

Fidesz liittolaisineen on saamassa 199-paikkaiseen parlamenttiin 134 edustajaa. Vaalivoitto oli kolmas peräjälkeen.

Opposition lehti lopetetaan

Tiistaina Unkarin oppositiolle tuli lisää huonoja uutisia. Hallituksen toimia vahtinut ja muun muassa korruptiotapauksia paljastanut perinteikäs sanomalehti Magyar Nemzet ilmoitti lopettavansa huomenna.

Lehden kustantaja Lajos Simicska kertoi syyksi talousvaikeudet. Ne taas ovat perua Simicskan välirikosta Viktor Orbánin kanssa. Valtio lopetti ilmoittelun lehdessä. Myös saman kustantajan Lanchid Radio -radioasema lopettaa.

Unkarin mediakenttä on nyt yhä täydellisemmin Fideszin ja Orbánin hallussa. Suurin oppositiolehti Nepszabadsag lopetettiin toissa vuonna.

Ainoat laajempilevikkiset riippumattomat tiedotusvälineet ovat uutissivusto index.hu ja saksalaisomistuksessa oleva RTL-televisio.

Lähteet: Yle, AP, Reuters

Lue seuraavaksi