1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kissa

Kissa pelasti emäntänsä kuolemalta: "Se päästi äänen, jota en ikinä ennen ole kuullut, se oli kuin leijonan ja kissan väliltä"

Kuusivuotias Happyday eli Häpi herätti emäntänsä Tiina Virtasen öisestä tulipalosta. Tuoreeltaan kolli palkittiin sisäfileellä, ja pian vielä Suomen Kissaliiton Sankarikissa-tittelillä.

kissa
Sankarikissa Happyday eli Häpi emäntänsä sylissä
Tiina Virtanen kertaa videolla tulipaloyön tapahtumat ja pohtii kissojen sielunmaisemaa. Työryhmä: Mauri Tikkamäki, Jussi Mansikka ja Jani Aarnio / Yle

Omituinen, leijonamainen ääni ja raivokas raapiminen herättivät valkeakoskelaisen Tiina Virtasen aamuyöllä noin vuosi sitten.

– Häpi raapi rinnasta ja päästi äänen, jota en ikinä ennen ole kuullut. Se oli kuin leijonan ja kissan väliltä, kimeä ja toisesta kohtaa bassomainen.

Virtasen keittiön klinkkerilattian alla kyti tulipalo, josta tuprusi mustaa sakeaa savua. Ennen Happydayn eli Häpi-kissan toimia Virtanen oli syvässä unessa ja olisi kohta hengittänyt tappavan annoksen savua.

– Huomasin että kaikki oli täynnä mustaa savua ja aloin yskiä. Valotkaan eivät toimineet.

Virtanen soitti yksintein hätäkeskukseen, ja palokunta tuli nopeasti.

Siinä oli henki kyseessä. Ihan tulee tippa linssiin, kun sitä muistelee.

Tiina Virtanen

Sankarikissan ripeys pelasti myös kissaveljen

Hätäpuhelun jälkeen Tiina Virtanen alkoi etsiä Häpin veljeä Sunnydayta eli Sania. Se löytyi tuupertuneena sängyn alta. Emäntä kertoo, että hän sai onneksi kissan virkoamaan.

Aamulehden uutinen (siirryt toiseen palveluun)tulipalosta kertoo, että Virtanen vietiin terveyskeskukseen tarkistettavaksi. Hän oli yksitoista tuntia happihoidossa. Palon syttymissyyksi osoittautui myöhemmin sähkövika.

Virtasen palohälyttimestä olivat patterit loppuneet viikkoa ennen onnettomuutta.

Kissa
Kuusivuotias Häpi-kolli saa Sankarikissa 2017 -tittelin huhtikuun 21. päivä.Jussi Mansikka / Yle

Virtanen on ylpeä kissoistaan.

– Me ollaan sellainen kattikolmikko ja meillä on läheiset välit. Olemme kulkeneet paljon yhdessä ja kissat ovat usein mukana.

Emäntä kuvailee Häpiä läheisemmäksi ja Sania hiukan etäisemmäksi luonteeltaan. Häpi tulee syliin rapsuteltavaksi, Sani tulee jos sitä sattuu huvittamaan.

– Kyllä ne väliin nahistelevat siitä, kumpi on perheen pää, ja kilpailevat paikasta kainalossani kun mennään nukkumaan. Toinen vetäytyy sitten tyynylle tai jalkojen päälle, Tiina Virtanen kertoo.

Kissa on omaisiaan suojeleva eläin

Yleensä sankarieläimen tittelit menevät ansioituneille koirille. Häpin lisäksi Suomen Kissaliiton Sankarikissa 2017 -tittelin saa pian kolme muutakin kissaa. Arvonimi myönnetään kissoille, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että ihmishenkiä on pelastunut tai että vakavilta sairaustapauksilta on vältytty.

Liitto palkitsee Häpin lisäksi helsinkiläisen Sofin, uusikaupunkilaisen Roopen ja mustasaarelaisen Daltonin Helsingissä 21. huhtikuuta Eläinystäväni-tapahtumassa.

Tiina Virtanen pitää hienona, että myös kissat huomioidaan.

– Samalla tavalla kissakin suojelee omaisiaan, ja Häpi on pelastanut ihmisen. Siinä oli henki kyseessä, ihan tulee tippa linssiin kun sitä muistelee, sanoo Häpin ja Sanin emäntä.

Urotekonsa jälkeen Häpi sai hanhenmaksapalleroita ja sisäfilettä.

Sankarikissa Happy omistajansa Tiina Virtasen sylissä
Häpi tulee mielellään emäntänsä Tiina Virtasen syliin ja rapsutettavaksi.Jussi Mansikka / Yle
Lue seuraavaksi