Turun kaupunkipyörä tulee vappuna – tältä Fölläri näyttää ja tuntuu, katso video

Föli-fillari on kaupunkilaisten käytössä ympäri vuoden.

Kaupunkipyörät
Uutisvideot: Turun uudet kaupunkipyörät testissä!
Uutisvideot: Turun uudet kaupunkipyörät testissä!

– Kolme vaihdetta, jykevähkö ja näyttää vähän sähköpyörältä, mutta ei ole, kuvailee Yle Turun toimittaja Kalle Talonen, joka pääsi ensimmäisten joukossa kokeilemaan Turun kaupunkipyöriä, Föli-fillareita, eli Fölläreitä.

Turku saa lopulta keltaiset kaupunkipyöränsä vapunpäivänä, kun keskustan alueelle tulee 34 pyöräasemaa ja 300 pyörää. Siitä eteenpäin Föllärit ovat käytössä 24 tuntia vuorokaudessa, joka päivä ja ympäri vuoden.

Turkulaisia Lotta Fageria ja Kasper Vienanlinnaa kaupunkipyörien ulkonäkö viehättää.

– Asun ihan yhden aseman vieressä, niin on varmaan helppoa ottaa pyörä kyytiin, Lotta Fager sanoo.

– Varmaan sellaisiin keskustan sisäisiin parin minuutin pyrähdyksiin tämä on tosi kätevä. Ei sitten tarvitse ottaa bussia, jatkaa Kasper Vienanlinna.

Turun Fölifillareita Aurajokirannassa.
Turun Fölifillareita Aurajokirannassa.Vesa-Matti Ruuska / Yle

Myös toimittajan mielestä ensivaikutelma on hyvä. Tuliterä pyörä rullaa eteenpäin kevyesti ja vaihteet vaihtuvat hyvin. Pienet matkatavarat sopivat etukoriin, mutta isompaa rahtia pyörällä ei kannata kuljettaa.

– Ajoasento on mukava ja satulan korkeus säätyy helposti, Kalle Talonen analysoi.

Saa nähdä säilyvätkö hyvät ajo-ominaisuudet vielä kuukausien ja vuosienkin päästä.

Kaupunkipyöräily on tuttua jo monessa kaupungissa. Kaupunkipyörän käyttömahdollisuus houkuttelee kävijöitä kaupunkeihin kauempaakin. Esimerkiksi imatralainen Ari kertoo käyvänsä säännöllisen epäsäännöllisesti ihan vain pyöräilemässä Helsingissä.

Hinta riippuu käyttöoikeudesta ja käyttökertojen kestosta

Turussa kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröidytään Fölin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun). Se ei vielä ole mahdollista, mutta sivusto aukeaa pian.

Rekisteröidyttäessä maksetaan käyttöoikeudesta, jonka saa kerrallaan joko päiväksi, viikoksi tai vuodeksi. Päivähinta on viisi euroa, viikko maksaa kympin ja vuoden saa polkea 40 eurolla.

Rekisteröinnin yhteydessä käyttäjätiliin voi liittää oman fölikorttinsa. Kausikortteihin käyttöoikeus kuuluu automaattisesti ja silloin maksetaan vain käytöstä.

Kun rekisteröinti on tehty, käyttäjä saa oman PIN-koodin pyörän avaamiseen.

Turun Fölifillareita Aurajokirannassa.
Turun Fölifillareita Aurajokirannassa.Vesa-Matti Ruuska / Yle

PIN-koodi näpytellään pyörän tarakalla olevaan numeronäppäimistöön, jonka jälkeen pyörä irtoaa telineestä ja pyörä on polkijan käytössä 30 minuuttia ilman lisämaksua. Tämän jälkeen ensimmäisestä täydestä tunnista maksetaan euron lisämaksu.

Jos pyörää haluaa käyttää kaksi tuntia, nousee lisämaksu kahteen euroon. Sitten neljään, kuuten ja kahdeksaan euroon. Kerrallaan pyörää voi käyttää enintään viisi tuntia. Jos aika ylittyy, seuraa käyttäjälle 80 euron sakko.

Kaupunkipyörähankkeen hankepäällikkö Stella Aaltonen toteaa, että oman kypärän käyttö on suositeltavaa. Kypärä ei sisälly palveluun.

– Ensinnäkään emme voisi taata kypärän hygienisyyttä, tai sitä, että kypärä on ehjä. Siksi suositellaan käyttämään omaa kypärää, Aaltonen sanoo.

Lue lisää:

Kaupunkipyöräily houkuttelee Arin Imatralta asti Helsinkiin fillaroimaan – "Seuraava retki Lauttasaaresta Espooseen"

kello 14:22 jutusta poistettu lause, jonka mukaan Föli-fillarissa ei olisi soittokelloa, sillä sellainenkin pyörästä löytyy.