Vietnamin ihmisoikeusjärjestöt ja media syyttävät Facebookia osallistumisesta ihmisoikeuksien rajoittamiseen Vietnamissa

Vietnamin ihmisoikeusaktivistit ja toimittajat lähettivät Zuckerbergille avoimen kirjeen maanantaina. Kirjeessä he syyttävät Facebookia siitä, että se tukee Vietnamin kommunistihallintoa poistamalla ihmisoikeusaktivistien Facebook-julkaisuja tutkimatta.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg  kongressin poliisin saattelema kohti kongrenssin kuulemistilaisuutta.
Michael Reynolds / EPA

Kymmenet vietnamilaiset toimittajat, ihmisoikeusaktivistit ja kansalaisjärjestöt lähettivät Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergille avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun)maanantaina juuri ennen kuin Zuckerberg astui kongressin eteen. Kirjeessä ihmisoikeuksien puolustajat syyttävät Facebookia siitä, että se on auttanut Vietnamin kommunistihallintoa hiljentämään maassa ihmisoikeuksien puolesta taistelevat tahot.

Facebook on syytösten mukaan poistanut Vietnamin ihmisoikeuksiin liittyvää sisältöä ja sulkenut ihmisoikeusaktivistien ja toimittajien käyttäjätilejä tästä mitenkään etukäteen varoittamatta. Facebook poistaa automaattisesti sisältöä, mistä valitetaan tarpeeksi.

Näin Facebook on ihmisoikeusaktivistien mielestä auttanut Vietnamin kommunistihallintoa hiljentämään ihmisoikeuksista taistelevien tahojen äänet.

Kirjeen allekirjoittajien mukaan kommunistipuolue käyttää tätä järjestelmää hyväkseen ja valittaa Vietnamin ihmisoikeuksiin liittyvistä Facebook-julkaisuista.

Kirjeessä korostetaan myös sitä, että viime vuodesta alkaen Facebook on puuttunut julkaistuun sisältöön ja sulkenut käyttäjätilejä enemmän kuin aikaisemmin Vietnamissa . Ihmisoikeusaktivistien mielestä tämä rajoittaa sanan vapautta kommunistisen puolueen tarkasti valvomassa Vietnamissa.

Facebook on Vietnamissa suosituin sosiaalinen media ja sillä on 55 miljoonaa käyttäjää.

Facebook ei ole vielä kommentoinut asiaa.

Lue myös:

Facebookilla oli suuri rooli Myanmarin kansanmurhan synnyssä – tutkimus tukee YK:n syytöksiä

Lähteet: Reuters