1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampereen vesi

Tampereen Veden entinen toimitusjohtaja ei saanut vastuuvapautta – Syynä päävedenpuhdistamon massiiviset ongelmat

Tampereen Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen saneeraus on viivästynyt jo kaksi vuotta. Kiista saattaa päätyä käräjäoikeuteen.

Tampereen vesi
Kaupinojan vedenpuhdistamo, Tampere
Kaupinojan vedenpuhdistuslaitos sijaitsee Näsijärven rannassa.Jani Aarnio/Yle

Tampereen kaupungin tarkastuslautakunta ei puolla vastuuvapautta Tampereen Veden irtisanoutuneelle toimitusjohtajalle Pekka Pesoselle. Tiistain kokouksessa lautakunta ei puoltanut vastuuvapautta myöskään viime vuoden toukokuun loppuun asti toimineen Tampereen Veden johtokunnan jäsenille.

Syynä ovat Tampereen tulevan päävedenpuhdistamon peruskorjaukseen liittyvät ongelmat. Kaupinojan puhdistamo on myöhässä aikataulustaan jo kaksi vuotta eikä pysty puhdistamaan vettä lähellekään niin paljon kuin sen pitäisi.

Pekka Pesonen irtisanoutui Tampereen Veden toimitusjohtajan tehtävästä 1.2.2018 alkaen.

Seuraavaksi tarkastuslautakunta haluaa kuulla entisen toimitusjohtajan ja viime vuoden toukokuuhun saakka toimineen johtokunnan jäsenten kannan asiaan.

Tuotannossa kymmenien prosenttien vajaus

Näsijärven vettä puhdistavan laitoksen peruskorjaus alkoi vuonna 2013. Urakkasopimuksen mukaan valmista piti tulla vuoden 2016 alkupuolella, mutta Tampereen Vesi ratkoo edelleen puhdistusprosessiin liittyviä ongelmia. Ongelmien vuoksi laitos tuottaa kymmeniä prosentteja vähemmän vettä kuin sen pitäisi.

Tampereen Vesi ja urakoitsijat ovat kiistelleet urakan toteutuksesta ja vastuista. Tavoitteena on sopuratkaisu, mutta kiistan päätyminen käräjäoikeuteen on yhä mahdollista.

– Tällä hetkellä yksiselitteistä vastausta ei voi antaa siitä, koska laitos on käyttökunnossa, sanoo Tampereen Veden liikelaitoksen johtokunnan nykyinen puheenjohtaja Esa Kanerva.

Lue lisää Kaupinojan vedenpuhdistuslaitoksen ongelmista:

Tampereen tuleva päävedenpuhdistamo ajautui pahoihin vaikeuksiin – veronmaksajille voi tulla miljoonaluokan lisälasku (2.3.2018)

Lue seuraavaksi