Kongressi vaatii vastauksia Facebook-skandaaliin Mark Zuckerbergilta – Yle seurasi keskustelua hetki hetkeltä

Mark Zuckerberg yrittää vakuuttaa Yhdysvaltain lainsäätäjät siitä, että Facebookiin voi luottaa miljoonien käyttäjien tietojen turvaajana.

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg oli kongressin kuultavana Washingtonissa tiistaina.Jim Watson / AFP

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerbergin kuuleminen Yhdysvaltain kongressin edessä on alkanut. Zuckerberg on vaihtanut farkut ja harmaan t-paidan pukuun ja solmioon ja vastannut edustajien ristikuulusteluun.

Kongressin edustajat esittivät Zuckerbergille tiukkoja kysymyksiä Facebookin toiminnan periaatteista – esimerkiksi siitä, keille ja millä ehdoilla käyttäjätietoja voidaan tarkalleen ottaen myydä. Noin 21.30 Suomen aikaa alkaneen keskustelun oli määrä jatkua reilut kolme tuntia, mutta se venyi lähes viiteen tuntiin. Keskustelu jatkuu keskiviikkona.

Zuckerbergilta kysyttiin monia Facebookin asemaan liittyviä kysymyksiä yhtiön vastuusta ja käyttäjätietojen hyödyntämisestä.

Zuckerberg esiintyi keskustelun alussa jokseenkin jäykästi, mutta rentoutui kyselyn edetessä. Hän kiersi usein kysymyksiä toteamalla, että Facebook voi toimittaa tarkempia tietoja myöhemmin. Näin hän vastasi erityisesti silloin, kun edustajat ovat tiukanneet tarkkoja tietoja siitä, mitä tietoja Facebook tarkalleen ottaen käyttäjistään kerää.

Zuckerberg pyysi useaan otteeseen anteeksi Facebook-käyttäjien tietojen päätymistä vääriin käsiin. Edustajat eivät päästäneet häntä helpolla, vaan kuulustelivat Zuckerbergia tiukkasanaisesti. Kongressin kerrotaan pohtivan tiukempia lakeja sääntelemään, miten Facebookin kaltaiset yritykset voivat kerätä ja käyttää käyttäjiensä tietoja.

Zuckerberg kertoi, että Facebookin työntekijöitä on kuultu erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkinassa, joka liittyy Venäjän sekaantumiseen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin 2016. Hän ei kuitenkaan antanut tarkempia tietoja asiasta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.