1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedustelulaki

Suojelupoliisin laajalle valvonnalle vihreää valoa: Taipuuko SDP sittenkin tiedustelulakien kiirehtimiseen?

Eduskunnan tarkastusvaliokunta ja oikeuskansleri puoltavat laajaa valvontaa.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Tiedustelulaeilla on Suomessa laaja kannatus. Se, kuinka nopeasti ne pitäisi saada voimaan onkin sitten riidan paikka.

Hallitus haluaa, että lait säädettäisiin nopeutetusti uusien terrori-iskujen välttämiseksi.

Suurin oppositiopuolue SDP on ilmoittanut, että kiirettä ei pidetä, ellei hallitus suostu demareiden vaatimuksiin. SDP haluaa, että suojelupoliisia on ryhdyttävä valvomaan entistä laajemmin.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta linjasi tiistaina, että Supon valvontaa on tiukennettava. Tarkastustusvaliokuntaa johtaa SDP:n Eero Heinäluoma. Valiokunta ehdottaa, että tiedusteluvaltuutetun lisäksi perustetaan myös varavaltuutetun tehtävä.

Valiokunnan mukaan on ympärivuorokautista työtä valvoa niitä, jotka valvovat kansalaisia. Lupa tiedusteluun tarvitaan oikeusistuimelta. Tuomarikaan ei saisi myöntää lupia rutiininomaisesti.

Lähes sata uutta työntekijää ja lisää rahaa

Kyse on myös rahasta. Suojelupoliisin määrärahat kasvaisivat vuosittain 11 miljoonalla ja uusia työntekijöitä tarvittaisiin 90.

Tiedustelulakeja ei voi muuttaa kajoamatta perustuslakiin. Kansalaisen yksityisen viestin suoja on kirjattu perustuslakiin.

Perustuslain kiireelliseen muuttamiseen tarvitaan eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistö. Hallituksen äänet eivät siis riitä, vaan tarvitaan myös suurimman oppositiopuolueen SDP:n kannatus.

Nukkuuko Rinne rauhassa?

Myös maan korkein laillisuusvalvoja oikeuskansleri Tuomas Pöysti ilmoitti maanantaina esittävänsä Suojelupoliisille laajaa valvontaa.

Asiat näyttävät siis etenevän siihen suuntaan, että SDP saattaa kiirehtimiseen suostua.

Mutta ei SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnekään öitään rauhassa nuku. Mitä jos Suomessa tehdään lähiaikoina terrori-isku ja selviää, että se olisi voitu estää kiirehtimällä tiedustelulakeja?