1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti Trump muutti äkisti suunnitelmiaan – jää "hoitamaan Yhdysvaltain vastausta Syyrialle"

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti jää pois Amerikan maiden huippukokouksesta.

Yhdysvaltain presidentti
Donald Trump vilkuttaa oikealla kädellään.
Donald TrumpMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on muuttanut suunnitelmiaan, eikä matkusta Amerikan maiden kokoukseen Peruun.

Amerikan maiden johtajien kokous järjestetään nyt kahdeksannen kerran. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain presidentti jää pois kokouksesta.

Trumpin oli määrä matkustaa Perun pääkaupungista Limasta vielä Kolumbiaan. Nyt Trumpia edustaa kokouksessa varapresidentti Mike Pence.

Presidentin tiedottajan mukaan Trump jää kotimaahan ja "valvoo Yhdysvaltain vastausta Syyrialle ja tarkkailee kehitystä muualla".

Syyriassa tehtiin lauantaina suuri myrkkykaasuisku, jossa on kuollut yli 40 ihmistä, heidän joukossa useita lapsia. Eilen maanantaina Trump lupasi ilmoittaa Yhdysvaltain reaktiosta kahden vuorokauden sisällä, mahdollisesti aikaisemminkin.

Trump on sanonut, ettei hänen mielestään ole juuri epäilystä siitä, etteikö Syyrian johto olisi vastussa iskusta. Trump haluaa kuitenkin sotilasjohtonsa selvittävän toimintavaihtoehdot.

Vielä viime viikolla Trump yllätti hallintonsa sanomalla, että Yhdysvallat alkaa pian vetää joukkojaan Syyriasta. Tänään tiistaina Valkoinen talo kiisti, että sellaista suunnitelmaa olisi olemassa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi