Harvinainen pyyntö hallitukselle: Perustuslakivaliokunta haluaa selvityksen sote-palvelujen yhdenvertaisuuden valvonnasta

Hallituksen esityksistä ei saa riittävää käsitystä valvonnasta valtakunnallisesti ja maakuntatasolla, valiokunta arvioi.

sote-uudistus
Vasemmalta, kansanedustajat Ben Zyscowicz (kok.), Mia Laiho (kok.), valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.), Maria Guzenina (SDP) ja Ilkka Kantola (SDP) valiokunnan kokouksen alussa eduskunnassa.
​Perustuslakivaliokunnan kokous 3. huhtikuutaAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyytää hallitukselta selvitystä siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdenvertaisuutta ja riittävää saatavuutta aiotaan tulevaisuudessa valvoa valtakunnallisesti ja maakuntatasolla.

Valiokunnan mielestä yhdenvertaisuusnäkökohtien valvonnasta ei saa riittävää käsitystä hallituksen sote- ja maakuntaesitysten pohjalta. Sote- ja maakuntauudistus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

– Kysymys on siitä, millä taataan, että kansalaiset saavat tasavertaisesti palveluita eri maakuntien alueilla, myös keskinäisesti verrattuna eri puolilla Suomea sekä toteutuuko yhdenvertaisuus heti sen jälkeen, jos ja kun tämä sote-uudistus on mahdollisesti hyväksytty (ja tullut voimaan), sanoo perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) STT:lle.

Lapintien mukaan valiokunnassa halutaan myös tietää, mitkä ovat mahdollisuudet puuttua asiaan, jos sote-palveluja ei uudistuksen jälkeen saakaan tasavertaisesti.

Perustuslakivaliokunta päätti selvityksen pyytämisestä kokouksessaan tiistaina, ja asiasta tehtiin myös kirjaus pöytäkirjaan.

Tämäntyyppiset tietopyynnöt valiokunnalta hallitukselle ovat suhteellisen harvinaisia, mutta myös aiemmin sote- ja maakuntauudistusta käsitellessään valiokunta pyysi muutamaan otteeseen selvityksiä.

– Eihän se tavanomaista ole, koska eihän myöskään ole tavanomaista, että käsittelyssä olisi tämän suuruusluokan asioita (kuin sote- ja maakuntauudistus). Ihan tämän asian merkittävyyden ja laajuuden vuoksi näitä on jouduttu pyytämään, Lapintie sanoo.

Hallitus on toivonut, että mittava sote- ja maakuntauudistuspaketti saataisiin valmiiksi eduskunnasta kesällä.