Hyppää sisältöön

Kuningatar Elisabet paljasti salaisen intohimonsa

Kuningatar vitsaili rennosti esitellessään puutarhaansa luontotoimittaja Sir David Attenborough'lle. Kuningatar on myös perustamassa maailmanlaajuista suojeltujen metsien verkostoa.

Kuningatar Elizabeth ja Sir David Attenborough Buckinghamin palatsin puutarhassa. Kuva: AOP

Maailmankuulu luontotoimittaja Sir David Attenborough on tehnyt luontodokumentin Britannian kuningatar Elisabetin kanssa.

Kuningatar esittelee Attenboroughille Lontoon Buckinghamin palatsin puutarhaa. ITV-kanavalle tehty ohjelma on esitelty Cannes'n filmifestivaaleilla.

Kuningatar kertoo Attenborough'lle, että hänen intohimonsa ovat puut. Hän on istuttanut elämänsä aikana satoja puita niin Britanniaan kuin moniin muihinkin maihin, joissa hän on vieraillut.

Ohjelman tuottaja Jane Treays kertoo havainneensa, että kuningattarella on "syvällinen ja koskettava" suhde puihin.

– Hän on käyttänyt suuren osan elämästää istuttaen puita, ja niin ovat myös hänen esi-isänsä, Treays kertoo.

Kuningattaren suojelumetsät

Kuningatar oli kutsunut palkitun luontodokumentaristin "rennolle ja hauskalle" kierrokselle palatsin puutarhaan, missä kuvattiin ohjelma "The Queen's Green Planet".

Ohjelma kertoo myös kuningattaren työstä maailmanlaajuisen suojelumetsien verkoston perustamiseksi. Kuningattaren suojeluksessa perustettujen suojelualueiden verkosto tunnetaan nimellä The Queens Commonwealth Canopy (siirryt toiseen palveluun) ja siinä on jo kymmeniä kohteita eri maanosissa.

Kuningatar Elisabet ja Sir David ovat tunteneet toisensa jo kauan. He ovat muutaman viikon tarkkuudella samanikäisiä, 91-vuotiaita.

He tulevat mainiosti toimeen keskenään, mistä osoituksena on, että ohjelmassa kuullaan pilkahduksia kuningattaren huumorintajusta.

Puhellessaan Sir Davidin kanssa kuningatar huomaa helikoptereiden pörisevän lähellä, mikä haittasi keskustelua.

– Miksi niiden täytyy pyöriä ympäri ja ympäri, kun yrität puhua? Kuulostaa aivan presidentti Trumpilta, tai presidentti Obamalta, hän puuskahtaa.

Myös esi-isät istuttivat puita

Britannian kuninkaallisessa perheessä myös prinssi Charles on tunnettu puiden ystävä. Hän on myöntänyt juttelevansa kasveille auttaakseen niitä kasvamaan.

Tosin hiljattain prinssi kertoi, ettei hän enää juttele kasveille mukavia, "vaan enemmänkin käskee".

Buckinghamin palatsin puutarhassa on valtava määrä erilaisia kasveja. Kuningatar Elisabet kertoo, että se johtuu suurelti hänen saamistaan monista lahjoista.

– Minulle on hieman vaikea keksiä lahjaa, joten he toteavat, annetaan hänelle kasvi, kuningatar naurahtaa.,

Britannian kuningashuoneen kiinnostus puihin on jatkunut jo satoja vuosia.

Kuningatar kertoo 1600-luvulla eläneen kuningas Jaakko II:n yrittäneen käynnistää valtakunnan silkkituotannon istuttamalla silkkiäispuun taimen.

– He valitsivat kuitenkin väärän lajikkeen, eivätkä silkkiäistoukat tuottaneet yhtään mitään. Se oli hänelle arvatenkin suuri pettymys, kuningatar miettii.

Tuottaja Jane Treaysin mukaan puut merkitsevät kuningatar Elisabetille hyvin paljon.

– Erityisen rakkaita hänelle ovat eräät plataanit, jotka istutti hänen isoisoisoäitinsä kuningatar Victoria.