1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Facebook

Facebook-pomoa grillattiin kongressissa tuntikausia: 5 havaintoa Zuckerbergin myrskyn silmästä

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg pyysi kuulemisten ensimmäisenä päivänä anteeksi ja vakuutti yhtiön olevan paremmin varautunut poliittisiin vaikuttamisyrityksiin. Grillaus jatkuu vielä tänään edustajainhuoneessa.

Facebook
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg oli kongressin kuultavana Washingtonissa.Jim Watson / AFP

1) Julkisuutta kaihtava nörtti nöyränä

Mark Zuckerbergin ensimmäinen kuuleminen kongressissa kesti läkähdyttävän pitkään. Noin viisi tuntia. Se on kova paikka rutinoituneellekin puhujalle ja esiintyjälle; Zuckerbergia pidetään pikemmin julkisuutta kaihtavana.

Facebook-pomo selvisi kuitenkin hyvin ja vastasi tyynen rauhallisesti joidenkin senaattoreiden paikoin hyökkääviin kysymyksiin, kuten ”Miksi meidän pitäisi luottaa Facebookiin?” ja ”Onko Facebookilla monopoliasema?”.

Perinteisen farkut ja t-paita -asunsa kravattiin ja pukuun vaihtaneen Zuckerbergin strategia tuli selväksi heti alkupuheenvuorossa. Hän pyysi nöyrästi anteeksi, ettei hänen yhtiönsä ole tehnyt tarpeeksi valeuutisten, vihapuheen ja ulkovaltojen poliittisen vaikuttamisen estämiseksi sekä tietosuojan parantamiseksi.

Tosin paljon muuta vaihtoehtoa ei hänellä ollutkaan sen jälkeen kun yli 80 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot olivat päätyneet heidän tietämättään poliittista konsultointia tekevälle Cambridge Analytica -yhtiölle, ja lähes 146 miljoonaa ihmistä oli altistunut venäläistahojen mainoksille Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalien alla.

2) Toimitusjohtajakaan ei tiedä kaikkea

Kuulemisessa todentui myös, ettei Facebookin yliopistokampuksella perustanut Zuckerberg enää ole selvillä siitä mitä sosiaalisen median mammutiksi paisuneessa yhtiössä tapahtuu.

Zuckerberg ei esimerkiksi osannut sanoa sitä, olivatko Cambridge Analyticalle päätyneet Facebook-käyttäjät joiltain tietyiltä Yhdysvaltain alueilta. Hänellä ei myöskään ollut käsitystä milloin Facebookissa päätettiin, ettei yhdysvaltalaisviranomaisia informoida kymmenien miljoonien ihmisten käyttäjätietojen päätymistä ulkopuoliselle taholle.

”Väkeni palaa teille tästä asiasta” -lauseen Zuckerberg toisti jo ensimmäisen reilun tunnin aikana kymmenkunta kertaa.

3) Seniorisenaattoreiden ja Zuckerbergin sukupolvikuilu

Zuckerbergin kuulemisessa paljastui paikoin myös kiusallisesti kuinka vähän perillä osa senaattoreista on Facebookin toimintaperiaatteista. Eräs senaattori hämmästeli, miksi hänelle tarjotaan tietynlaisia suklaamainoksia, jos on ilmoittanut pitävänsä siitä.

Zuckerberg selvitti useamman kerran yhtiönsä bisnesmallia, jonka ansaintalogiikkaa perustuu mainontaan. Paikoin kuuleminen vaikuttikin lapsenlapsen oppitunnilta isovanhemmilleen siitä, kuinka esimerkiksi Facebookin yksityisyysasetuksia voi säätää sen mukaan keille haluaa tietonsa tai postauksensa päätyvän. Toki senaattoreissa oli niitäkin, jotka sanoivat, että ilmaisen yhteisöpalvelun hinta on mainonta.

4) Facebook yhteistyössä Muellerin Venäjä-tutkinnan kanssa

Kuulemisessa selvisi uutena tietona, että Facebook tekee yhteistyötä erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan kanssa. Mueller väkineen selvittää parhaillaan Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin.

Zuckerbergin mukaan Muellerin tutkinnassa on haastateltu Facebookin työntekijöitä, mutta ei kuitenkaan häntä itseään.

Venäjän roolista Yhdysvaltain tulevissa vaaleissa Zuckerberg totesi, ettei pysty lupaamaan, että pystyisi täysin estämään vaalivaikuttamisen Facebookissa toimista huolimatta. Zuckerberg vertasi yhtiönsä kisaa Venäjän kanssa jatkuvaan asevarustelukilpaan.

5) Ei ihan pelkkää USA:ta, mukana myös Euroopan sääntelymalli ja Myanmar

Kuulemisessa keskityttiin Yhdysvaltoihin ja erityisesti Venäjän vaalivaikuttamiseen Facebook-alustalla. Mutta nousi kuulemisessa esiin muukin maailma, vaikkakin vähäisesti.

Sääntelystä puhuttaessa Zuckerberg sanoi pitävänsä eurooppalaista sosiaalisen median toimijoita Yhdysvaltoja enemmän sääntelevämpää linjausta hyvänä. Zuckerberg kannattaa esimerkiksi lainsäädäntöä, joka edellyttäisi sosiaalisen median palveluja paljastamaan poliittisten vaalikampanjamainosten ostajat.

Lisäksi yksi senaattoreista nosti esiin Myanmarin, jossa Rohingya-muslimien vaino on arvostelijoiden mukaan saanut käyttövoimaa Facebookissa. Zuckerberg kertoi yhtiönsä palkkaavan lukuisia burman-kielen osaajia, jotta vihapuhe tunnistettaisiin paremmin.

Lue myös:

Asiantuntijat Zuckerbergin kuulemisesta: Facebookilta näennäisiä myönnytyksiä ja näpertelyä

Kongressi vaatii vastauksia Facebook-skandaaliin Mark Zuckerbergilta – Yle seurasi keskustelua hetki hetkeltä

Lue seuraavaksi