Turun puukottaja syyttäjien piinapenkkiin – Muuttaako mies aiempia puheitaan? Tässä 5 kiinnostavinta asiaa tänään

Yle seuraa Turun oikeustalolla hetki hetkeltä puukottajan kuulemista tiistaina ja keskiviikkona.

Turun puukotukset 2017
Aberrahman Bouanane
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen ensimmäinen terrori-iskuoikeudenkäynti on tullut merkittävään vaiheeseen, kun 23-vuotias Abderrahman Bouanane joutuu tänään syyttäjien tentattavaksi. Hän pääsee kertomaan syyttäjille ja oikeudelle oman näkemyksensä viime elokuun puukotuksista ja siitä, miksi hän teki nämä teot.

Bouananea syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Tässä viisi kiinnostavinta asiaa puukottajan kuulemisessa.

1. Pitääkö puukottaja itseään edelleen terroristina, tuleeko uutta tietoa motiivista?

Tähän asti Bouanane on kertonut motiivikseen sen, että hän on kokenut olevansa Isiksen taistelija. Hän on myös kertonut poliisille kuulusteluissa, että hänen tavoitteenaan oli välittää viestiä terroristijärjestö Isisistä (siirryt toiseen palveluun).

Esitutkinnan aikana poliisi löysi miehen puhelimesta 1 800 valokuvaa ja 53 videota, jotka liittyivät poliisin mukaan Isis-terroristijärjestöön. Joukossa oli myös materiaalia Isikselle tyypillisestä päiden katkaisemisesta.

On mahdollista, että mies kertoo jotain uutta tänään motiivistaan. Hän saattaa myös kiistää jotain aiemmin kertomaansa.

Bouananen asianajajan Kaarle Gummeruksen mukaan puukottaja pitää itseään terroristina. Puolustus kuitenkin virallisesti kiistää terrorismisyytteet, mutta myöntää tapot.

2. Tuleeko lisää karua kuultavaa?

Vaikka puukottajaa on määrä kuulla vasta tänään tiistaina, hän pyysi puheenvuoroa jo heti ensimmäisenä varsinaisena oikeudenkäyntipäivänä viikko sitten maanantaina.

Puheenjohtaja ei ensin antanut lupaa miehelle puhumiseen, mutta tämä onnistui pääsemään vähän ennen lounastaukoa ääneen. Mies sanoi oikeussalissa, että hänen oli tarkoitus ensin tappaa kaksi ja katkaista heiltä päät, ja tämän jälkeen hänen aikomus oli piiloutua ja jatkaa sitten tekojaan.

Syytetyn asianajaja Gummerus totesi medialle tuolloin, että syytetty ei ole kertonut tällaista aiemmin. Nämä puheet tulivat yllätyksenä asianajajallekin. Lue tästä analyysi, jossa pohditaan, miksi mies puhui päiden katkaisusta oikeudelle.

3. Katuuko syytetty tekojaan?

Joskus harvoin henkirikoksista syytteessä olevat henkilöt saattavat osoittaa oikeudenkäynnissä katumusta teoistaan.

Yhdessä poliisikuulustelussa puukottaja on todennut, että hänen sisällään oli kaksi ihmistä. Toinen käski puukottaa ja tappaa, ja toinen yritti estää teot. Esitutkinnassa Bouanane on myös sanonut, että hän katuu tekojaan. Toisaalta hän on tämän jälkeen puhunut viikko sitten oikeudessa päiden katkaisusta.

Vaikka puukottaja pyytäisi anteeksi uhrien omaisilta ja katuisi tekojaan, se ei vaikuttaisi mitenkään hänen saamaansa rangaistukseen.

4. Tuleeko uutta tietoa puukottajan yhteyksistä muihin henkilöihin?

Poliisilla oli aluksi useita epäiltyjä Turun puukotuksiin liittyen. Kun tutkinta eteni, poliisi tuli siihen tulokseen, että Bouanane on toiminut yksin.

Keskusrikospoliisi on kuitenkin kertonut, että se haluaa kuulla vielä yhtä henkilöä, joka on tällä hetkellä ulkomailla ja etsintäkuulutettu. Poliisi ei kuitenkaan siis epäile, että teon taustalla olisi muita kuin Bouanane.

5. Miten puukottaja käyttäytyy oikeudessa?

Syytetyn asianjajan Kaarle Gummeruksen tulisi neuvoa puukottajaa käyttäytymään asiallisesti ja rauhallisesti oikeudessa. Vaikka hän näin todennäköisesti tekeekin, puukottaja saattaa silti hermostua hänen kuulemisensa aikana.

Syytetyt usein hermostuvat etenkin silloin, kun syyttäjät hiillostavat heitä. Puukottaja kimpaantui viime viikolla oikeudessa, kun yksi uhreista kuvaili syytettyä pelkuriksi. Puheenjohtaja poisti puukottajan (siirryt toiseen palveluun)tuolloin salista.

Kaikki osapuolet varmasti toivovat, että syytetyn kuuleminen saadaan suoritettua loppuun asti. Niin puolustuksen kuin syyttäjien on tärkeää päästä esittämään omat kysymyksestä oikeudenkäynnissä. Myös puukotuksissa menehtyneiden ja loukkaantuneiden asianajajat voivat esittää syytetylle kysymyksiä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on varannut puukottajan kuulemiseen tiistain ja keskiviikon.

Puukottajaa saa kuvata taas tiistaina

Media seuraa tiistaina oikeudenkäyntiä Turun oikeustalolla salissa numero kahdeksan, jonne on videoyhteys Turun vankilasta. Siellä oikeudenkäyntiä istutaan.

Käräjäoikeus ilmoitti maanataina tiedotteella, että tiedotusvälineiden kuvaajat voivat kuvata oikeustalon salissa kahdeksan olevia monitoreja, joihin tulee livekuvaa Turun vankilasta. Tiedotusvälineillä on siis toisen kerran mahdollisuus oikeudenkäynnin aikana saada kuvaa puukottajasta. Hänet kuvattiin ensimmäisen kerran viime viikon maanantaina.

Varsinainen kuuleminen aloitetaan muutaman minuutin yli yhdeksän heti kuvaussession jälkeen. Puukottajan kuulemisen aloittaa hänen oma asianajajansa Kaarle Gummerus. Kun Gummerus on esittänyt omat kysymyksensä, syyttäjät pääsevät aloittamaan oman osuutensa.

Kun syyttäjät pääsevät ääneen, oikeudenkäynnissä kuullaan yksi tiukimmista ja mielenkiintoisimmista vaiheista. Luvassa on vaikeita kysymyksiä puukottajalle.

– Kyllä meillä riittää kysyttävää, sanoi kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen maanantaina Ylelle.

Ylen toimittaja Kaisu Jansson seuraa Turun oikeustalolla hetki hetkeltä syytetyn kuulemista koko päivän ajan. Seuranta jatkuu vielä huomenna keskiviikkona.

Lue myös:

Analyysi: Miksi puukottaja puhui pahoja Turun vankilassa?

Varastettu puheenvuoro, käsiraudat ja käännösvirhe – Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää Turun puukotusten ensimmäisestä pääkäsittelypäivästä

Turun puukottaja paljasti oikeudessa: Halusi leikata päitä irti ja piiloutua tekonsa jälkeen – Yle seurasi hetki hetkeltä