1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lyhyet

Ikärajavalvonnassa puutteita Oulun seudulla

Koeostoilla selvisi, että rahapelien osalta tilanne on erityisen huolestuttava. Myös alkoholin ja tupakan ikärajavalvontaa tulisi tehostaa, koska puolessa tapauksista kysyttiin ostajan ikää.

Lyhyet
Olvi olut.
Ikärajavalvonnassa on havaittu puutteita Oulun seudulla.Ismo Pekkarinen / AOP

Oulussa on havaittu puutteita alkoholin, tupakan ja rahapelien ikärajavalvonnassa. Helmi-maaliskuussa vaiheessa tehtiin koeostoja, joista selvisi, että ikärajoja ei noudateta monin paikoin. Koeostoja suoritti 11 täysi-ikäistä, tosin nuorelta näyttävää Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijaa, joilla ei ollut mukana henkilöllisyystodistusta.

Ostokokeiden tulokset osoittavat, että rahapelien osalta tilanne on erityisen huolestuttava. Lähes joka kerta nuorelta näyttänyt henkilö pystyi pelaamaan rahapelejä ilman, että kukaan puuttui pelaamiseen. Myös alkoholin ja tupakan ikärajavalvontaa tulisi tehostaa, koska puolessa tapauksista kysyttiin ostajan ikää.

Koeostot tehtiin 43 myyntipisteessä ydinkeskustan, Karjasillan, Höyhtyän, Raksilan, Myllytullin, Kiimingin ja Yli-Iin alueilla. Mukana oli yhdeksän suurta ja 16 pientä kauppaa sekä yksi erikoisliike, neljä Alkoa, yhdeksän kioskia ja neljä huoltoasemaa. Yhteensä tehtiin 125 ostoyritystä.

Parhaiten ikärajavalvonta toteutui Alkoissa.

Koeostot järjestivät Oulun kaupungin hyvinvointipalvelut ja nuorisopalvelut yhteistyössä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kanssa.

Lue seuraavaksi