1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järjestötoiminta

Verorahoja hukkui matkoihin ja kampaajakäynteihin – Kouvola ihmeissään harvinaisesta taloussotkusta

Kouvolan Ydinkeskusta ry kertoo muuttaneensa toimintatapojaan, jotta uusia epäselvyyksiä ei syntyisi.

järjestötoiminta
Manski 11.4. 2018
Kävelykatu Manski on Kouvolan keskustan ytimessä.Katri Mannonen / Yle

Kouvolan keskustaa vilkastuttava yhdistys on joutunut keskelle taloussotkuja. Yhdistyksen entisen toiminnanjohtajan epäillään käyttäneen väärin yhdistyksen varoja. Kyse on mahdollisesti useista kymmenistä tuhansista euroista, sanoo Kouvolan Ydinkeskusta ry:n hallituksen puheenjohtaja. Epäilyt koskevat tässä vaiheessa vuosia 2015–2017. Toiminnanjohtajan epäillään käyttäneen varoja luvatta esimerkiksi matkalaskuihin ja kampaamokäynteihin.

Asiasta kertoi ensin Kouvolan Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

– Yhdistyksen tilille on käyttöoikeus pelkästään toiminnanjohtajalla, valottaa Ydinkeskusta ry:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Mikkola.

Väärinkäytösepäilyt nousivat esille Ydinkeskusta ry:n teettämässä erityistilintarkastuksessa. Useita kymmeniä tuhansia koskeva summa on merkittävä, koska Kouvolan Ydinkeskusta ry:tä tuetaan verovaroin. Kouvolan kaupungilla on yhteistyösopimus yhdistyksen kanssa. Pelkästään vuosina 2015–2017 kaupunki maksoi sopimuksen mukaista tukea 140 000 euroa yhdistykselle.

Lisäksi yhdistys on saanut kaupungilta tukea Kouvolan keskustassa järjestettävien tapahtumien, kuten Taiteiden yön, järjestämiseen.

Väärinkäytösepäilyt harvinaisia

Kuntaliiton mukaan väärinkäytösepäilyt kuntavarojen käytöstä ovat ylipäätään harvinaisia Suomessa.

– Tilastoja meillä ei ole asiasta, mutta käytännön kokemus on se, että kovin usein väärinkäytösepäilyjä ei tule. Sitten jos sellaisia tapahtuu, tehdään asiasta tutkintapyyntö poliisille, sanoo Kuntaliiton johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff.

Kouvolan edunvalvontapäällikkönä kolme vuotta toimineen Petteri Portaankorvan mukaan Ydinkeskustan talousepäselvyys on ensimmäinen vastaava tapaus hänen urallaan. Vuoden 2017 elokuusta lähtien Portaankorva on toiminut Kouvolan kehitysjohtajana.

Manski 11.4. 2018 (2)
Kouvolan Ydinkeskusta ry vuokraa terassitilaa esimerkiksi Kävelykatu Manskilta Kouvolan keskustassa.Katri Mannonen / Yle

"On siellä kaikenlaista"

Epäilyt taloussotkusta käynnistyivät viime syksynä, kun Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja vaihtui. Uusi toiminnanjohtaja Marikka Ruotsalainen kertoo, että hän huomasi epäselvyyksiä taloudenpidossa ja kertoi asiasta yhdistyksen hallitukselle. Tämän jälkeen hallitus käynnisti erityistilintarkastuksen, koska tavallisessa tilintarkastuksessa ei ollut ilmennyt viitteitä väärinkäytöksistä.

– Erityistilintarkastuksessa ilmeni henkilökohtaisia asioihin viittaavia kuluja, kuten matkalaskuja, joihin ei ole hallituksen hyväksyntää, sanoo Jarkko Mikkola.

Mitä muita konkreettisia epäselvyyksiä ilmeni?

– Esimerkiksi kampaamolaskuja ja sen sellaisia. On siellä kaikenlaista. Tutkinta on vielä kesken, sanoo Mikkola.

Hänen mukaansa erityistilintarkastusta on laajennettu koskemaan myös vuotta 2014. Myös aiempia vuosia tarkastellaan, jos siihen ilmenee tarvetta. Yle ei tavoittanut Kouvolan Ydinkeskusta ry:n entistä toiminnanjohtajaa kommentoimaan epäselvyyksiä.

Jarkko Mikkolan mukaan yhdistys selvittää, että koskevatko esille nousseet epäselvyydet entisen toiminnanjohtajan lisäksi myös muita henkilöitä. Hän kuitenkin korostaa, että ainoastaan toiminnanjohtajalla oli tilinkäyttöoikeus.

Kaupunki maksaa 50 000 euroa Ydinkeskustalle

Vuosittain Kouvolan Ydinkeskusta ry:n läpi virtaa 200 000–300 000 euroa. Rahavirta muodostuu pääosin jäsenmaksuista, vuokratuloista ja kaupungin maksamasta rahasta.

Noin kolmannes tuloista on vuokria. Niitä Ydinkeskusta saa tori- ja terassipaikoista sekä jäätelökioskeista, joita on Kouvolan keskustassa. Ydinkeskusta hoitaa vuokraustoimintaa Kouvolan kaupungin puolesta. Vuokrauksesta on sovittu yhdistyksen ja kaupungin tekemässä yhteistyösopimuksessa.

Yhdistyksellä on noin 160 jäsentä, joilta kertyy jäsenmaksuja useita kymmeniä tuhansia euroja. Jäsenistö koostuu pääosin keskusta-alueen yrittäjistä. Yrityksen koosta riippuen jäsenmaksu on sadasta eurosta reiluun tuhanteen euroon.

Vuodelle 2018 Kouvolan kaupunki päätti uusia yhteistyösopimuksen Ydinkeskusta ry:n kanssa. Kaupunki maksaa tänä vuonna yhdistykselle 50 000 euroa keskustan kehittämisestä. Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti tuen myöntämisestä tiistaina. Kehitysjohtaja Petteri Portaankorva sanoo, että hän kertoi meneillään olevasta rikostutkinnasta ja erityistilintarkastuksesta konsernijaostolle kokouksessa.

Portaankorvan mukaan Ydinkeskusta ry:n toimintaa on tärkeää tukea, koska se lisää keskustan yrittäjien välistä yhteistyötä ja tuo esille keskustassa toimivien yritysten ja yhdistysten äänen. Hän kertoo, että jo ennen esiin tullutta epäilyä kaupunki päätti parantaa Ydinkeskustan toimintaan liittyvää seurantaa.

– Näen, että vastuu yhdistystoiminnan järjestämisestä on yhdistyksen sisällä. Kaupunki on panostanut Ydinkeskustan toimintaan, ja he ovat vastaavasti tehneet yhteistyösopimuksessa heille kirjatut tehtävät, sanoo kehitysjohtaja Petteri Portaankorva.

Epäselvyyksiä ei heti huomattu

Ydinkeskusta ry kertoo jo muuttaneensa yhdistyksen toimintatapoja.

– Nykyinen toiminnanjohtaja on tuonut toimintaan sisäistä tarkistamista ja läpinäkyvyyttä. Hallituksella on nyt mahdollisuus nähdä tilit reaaliajassa, sanoo Jarkko Mikkola.

Hänen mukaansa hallitus ei huomannut, että yhdistyksen taloudessa saattaisi olla epäselvyyksiä. Talouden seuranta on hallituksen vastuulla.

– Ei ollut ymmärretty, että on tarve muuttaa toimintatapoja. Meillä on kuitenkin ollut esillä tuloslaskelma, joita tilintarkastaja ja tilitoimisto ammatikseen tekevät. Hallituksessa ei ole suoraan nähty, että epäselvyyksiä voisi olla tositetasolla, sanoo Mikkola.

Yhdistyksen uusi toiminnanjohtaja Marikka Ruotsalainen aloitti työssään vuonna 2017. Hänen mukaansa taloussotkusta voi mahdollisesti koitua haittaa yhdistyksen toiminnalle.

– Haittatekijät tulevat väärään kohteeseen. Yksittäisen ihmisen tekemiset liitetään yhdistyksen tekemiseen. Valitettavasti tätä ei pystytä kääntämään positiiviseksi, sanoo Marikka Ruotsalainen.

Lue seuraavaksi