Huoli epäillyistä myrkkysyöteistä leviää keväisin Facebookissa koiranomistajien kesken – "Miksi kukaan haluaisi satuttaa viattomia luontokappaleita?"

Koiranomistajat varoittelevat toisiaan epäillyistä myrkkysyöteistä, jotka vaikuttavat yleistyvän keväisin. Ongelma on silti hahmoton: poliisille ilmoituksia tehdään harvoin eikä maksajaa syöttien tutkimukselle tahdo löytyä.

Janika Mäenpää ja Iines Suntin varrella lähellä paikkaa, missä hangelle sirotellut makkaranpalat herättivät Mäenpään epäilyn. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Iines-koira oli lenkillä Kokkolassa kaupunkia halkovan kaupunginsalmen varrella emäntänsä Janika Mäenpään kanssa, kun jokin poikkeava herätti kiinnostuksen.

– Yleensä Iines haistelee kovasti kaikkea mahdollista, mutta silloin se jäikin mutustelemaan jotain. Siinä oli kahdessa rivissä siististi paloiteltua, raakaa makkaraa, kertoo Mäenpää.

Myrkkysyötti tuli Mäenpäälle mieleen heti, koska hän on kuullut sellaisiksi epäiltyjä löytyneen kaupungissa aiemminkin. Nainen ei jäänyt odottelemaan, vaan otti yhteyttä eläinlääkäriin. Iines sai lääkkeet ja tapahtuneesta selvittiin ilman sen suurempia vahinkoja.

Janika Mäenpää myös soitti hätäkeskukseen. Poliisin partio kävi paikalla, mutta tutkintaa asiasta ei ole käynnissä. Lisäksi Mäenpää varoitti muita koiranomistajia Facebookin kaupunkiryhmässä, missä moni kertoi omia vastaavia kokemuksiaan.

Makkaroita ei kerätty talteen, joten niiden vahingollisuus jää arvailujen varaan.

Makkaranpalat hangella säikäyttivät koiransa kanssa liikkuneen Janika Mäenpään Kokkolassa. Kuva: Janika Mäenpää

Samanlaisia tapauksia tulee ilmi ympäri maan. Koiranomistajat jakavat tietoa epäillyistä vahingoittamisyrityksistä muun muassa Facebookissa. Esimerkiksi avoimessa Myrkkyvaroitus koirille -ryhmässä on huhtikuun alussa varoitettu lemmikin kanssa liikkuvia Porissa, Kirkkonummella, Vantaalla, Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Turussa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys yritti kartoittaa ongelman laajuutta muutama vuosi sitten kyselyllä koiraharrastajien nettisivulla. Vastauksia tuli vain vähän, mutta niissä kerrottiin sekä epäillyistä että lemmikin menehtymiseen johtaneista tapauksista eri puolilla maata. Toisaalta joukossa oli kommentteja, joissa myrkkysyöttejä pidettiin todistamattomana legendana.

Hesyn tiedottajan Erja Veivon tietoon tulee muutamia ilmoituksia vuodessa. Vilkkainta on keväisin, ja yhdistyksessä uskotaankin koirankakkakeskustelun vaikuttavan asiaan.

Tiedän, että on ihmisiä, jotka eivät voi sietää eläimiä. Mutta ei kyllä käy ymmärrykseen, miksi kukaan haluaisi satuttaa viattomia luontokappaleita.

Janika Mäenpää, koiranomistaja

Osa koiranomistajia säikäyttävistä tapauksista on selviä: maastosta on löytynyt lihaa tai muuta ruokaa, johon on kätketty jotain terävää kuten ongenkoukkuja (siirryt toiseen palveluun). Osassa taas on epämääräisiä ruokalöydöksiä, joiden myrkyllisyyttä ei ole todistettu.

Kokkolan kaupungineläinlääkäri Anitta Smolander on törmännyt kuluneen talven aikana noin kymmeneen epäiltyyn myrkytystapaukseen. Hänen mukaansa myrkytysepäilyt ovat lisääntyneet, mutta niin on myös tietoisuus niistä.

Poliisi: Kyse voi olla myös viattomasta ruokkimisesta

Poliisille tapauksista ilmoitetaan ilmeisen harvoin. Rikoskomisario Anders Åfors Kokkolasta muistaa vain yhden muun ilmoituksen parin vuoden sisällä. Poliisi ottaa Åforsin mukaan tietysti vastaan vihjeitä ja tietoja, mutta toimii rajallisilla resursseilla. Tilannetta hankaloittaa sekin, että makkaranpalat pitäisi tutkia jossain, jotta selviäisi, onko niissä myrkkyä. Tutkimusten maksajaa taas ei löydy.

Janika Mäenpää tunnistaa epävarmuuden ja uskoo, että koiranomistajista valtaosa jättää ilmoituksen tekemättä.

Rikoskomisario Anders Åfors muistuttaa, että kyseessä voi toki olla myös täysin viaton toiminta, kuten tarkoitus ruokkia lintuja tai muita eläimiä. Koiranomistajat ottavat kuitenkin varman päälle.

– En halunnut ottaa sitä riskiä, että lähdettäisiin kotiin seuraamaan oireita. Riippuu määrästä, mutta oireet voi alkaa hyvinkin nopeasti ja tehdä kovaakin vahinkoa elimistölle, sanoo Janika Mäenpää.

Oksettaminen on hoidettava nopeasti

Kaupungineläinlääkäri Anitta Smolander antaa lemmikistään huolestuneelle perusohjeen: jos terve ja oireeton koira on parin tunnin sisään syönyt jotain, jossa omistaja epäilee olleen myrkkyä, koira kannattaa oksetuttaa. Se hoituu kotona suolalla tai apteekista saatavalla vetyperoksidilla.

Jos taas tapahtuneesta on kulunut jo aikaa ja koira oireilee esimerkiksi kouristelemalla tai ruuansulatuskanavan oireilla, niin koiraa ei kannata oksetuttaa. Silloin koira kannattaa viedä vastaanotolle, jossa eläintä hoidetaan sen oireiden mukaisesti.

– Jos myrkky on jo alkanut imeytyä ja koira oireilee, niin oksetuttaminen voi olla jopa vaarallista, muistuttaa Smolander.

Janika Mäenpää ei ymmärrä halua vahingoittaa jonkun lemmikkiä.

– Tiedän, että on ihmisiä, jotka eivät voi sietää eläimiä. Mutta ei kyllä käy ymmärrykseen, miksi kukaan haluaisi satuttaa viattomia luontokappaleita. Ja jos ne koirankakat tien varressa ällöttävät, niin se on ihan omistajan vika, ei koiran!