1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Messuhallit ja konferenssitilat

Tiilen kaveriksi puuta – Verkatehtaan laajennus "ei tule muistuttamaan messuhallia"

Kulttuurikeskus Verkatehtaan lisärakennus Vanajaveden rannassa Hämeenlinnassa avaa ovia uusien tapahtumien saamiselle kaupunkiin.

Havainnekuvan musta ei välttämättä ole laajennusosan lopullinen väri. Kuva: JKMM Arkkitehdit / Verkatehdas

Vanajaveden rantaan sijoittuvaan puurakennukseen tulee 115 neliömetrin tapahtuma- ja näyttelyhalli, johon mahtuu esimerkiksi konserttiin noin 1 750 ihmistä. Tilaan sopisi myös runsaat viisikymmentä messuosastoa tai 700 hengen istuva juhlaillallinen.

Toiseen kerrokseen rakennetaan 250 ihmisen luentosali-näyttelytila. Tiloja suunnitellaan toimiviksi kuvan käytössä ja esittämisessä, mutta myös äänentoiston ja valaistuksen on määrä olla laadukkaita. Ravintola laajentuu kaksinkertaiseksi nykyisestä uutta ja vanhaa yhdistävän pienen lasipihan avulla.

Pieni lasipiha yhdistää vanhan osan uuteen. Tältä se voisi näyttää. Kuva: JKMM Arkkitehdit / Verkatehdas

Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor muistuttaa, että suunnittelu on vielä kesken.

– Tässä haetaan näyttävyyttä rakennuksessa sisällä ja ulkona, eli tila poikkeaa siitä, mitä tämänkaltaiset tilat Suomessa ovat. Tämä ei tule muistuttamaan messuhallia. Puuta käytetään runsaasti, on lämpöä ja luonnonvaloa, Astor kuvailee.

Lisärakennus näyttää alustavissa havainnekuvissa mustalta, mutta se ei välttämättä ole talon lopullinen väri. Tämän vaiheen kuvissa näytetään lähinnä, miten rakennus sijoittuu tontille sekä se, että rakennus on puusta.

– Nähdään, missä ovat seinät ja keskeiset rakenteelliset asiat kuten halli ja ravintolalaajennus. Varmaan talo tulee olemaan tummahko tässä punatiilen, ruostuneen teräksen ja harmaan betonin ympäristössä. Rakennuslupakuvissa emme siis vielä ole, Astor sanoo.

Tiloille olisi enemmänkin kysyntää

Verkatehdas on tuonut kaupungin keskustaa ja toimintoja itään torin tienoolta toimintansa aikana. Erilaisten tapahtumien kirjo on laventunut, ja ne tarvitsevat monipuolisia tiloja, katsoo Jouko Astor.

– Laajennus tuo valtavan resurssimuutoksen. Tapahtumien järjestäminen on muuttunut valtavasti kymmenen toimintavuotemme aikana. On erilaisia kaupallisia tilaisuuksia, yritystapahtumia, kansalaisjuhlia ja järjestötapahtumia, markkina on valtavasti kirjavoitunut ja odotukset ovat isoja.

Odotuksia, kysyntäpainetta ja potentiaalia on olemassa, ja siihen emme pysty vastaamaan.

Jouko Astor

Astorin mukaan Verkatehtaaseen kohdistuu paljon kysyntää, johon ei voida vastata. Tilat eivät kooltaan riitä ja syksyn pääsesongilla tilat on myös loppuunmyyty.

– Odotuksia, kysyntäpainetta ja potentiaalia on olemassa, ja siihen emme pysty vastaamaan. Tämä on myös elinvoimakysymys etenkin matkailuelinkeinon kannalta.

Ihan lähellä ei riitä

Verkatehtaan paviljonkihankkeessa on kysymys Hämeenlinnan hyvän sijainnin idean toteuttamisesta käytännössä.

– Hyvä sijainti sinänsä ei vielä takaa yhtään mitään. Sijainti täytyy tehdä todelliseksi, ja todellisuutta siitä tulee sen kautta, että erilaiset tapahtumajärjestäjät, ovat ne sitten yrityksiä tai kulttuuripuolta, pystyvät toteuttamaan tilaisuutensa Hämeenlinnassa. Tällä hetkellä kaikki eivät pysty.

Arviolta kahdeksan miljoonaa euroa maksavat rakennustyöt pyritään aloittamaan syksyn puolivälissä. Vaikka rakennus on nyt kuvissa istutettu tontille asemakaavan edellyttämällä tavalla, suunnittelu jatkuu ja tarkentuu vielä. Mahdollisesti toukokuussa kokonaisuudesta saadaan kustannukset laskettua.

– Koko ajan tehdään erilaisia ratkaisuja. Esimerkiksi jos mennään jonkin viranomaisvaatimusrajojen yli, pieni ylitys saattaa aiheuttaa valtavan kustannuspaineen ja näiden asioiden kanssa työryhmä painii, sanoo Jouko Astor.

Valmista pitäisi olla keväällä 2020.