Mäntyharjun kemikaalionnettomuuspaikan raivaus alkaa torstaina – junaliikenne yritetään palauttaa normaaliksi perjantaina

Rikkoutuneen säiliövaunun nostossa on haasteita, sillä maaperässä olevan kemikaalin takia maa voi syttyä tuleen.

Kotimaa
suistunut säiliöjuna
Säiliövaunut suistuivat raiteilta Kinnin liikennepaikalla 7. huhtikuuta.OTKES

Mäntyharjun kemikaalionnettomuuspaikan raivaus alkaa torstaina. Liikennevirasto aloittaa Kinnin liikennepaikalla junaradalta suistuneiden säiliövaunujen nostotyöt.

– Kyseessä on haastava operaatio. Paikalle ei saa vietyä nostureita teitä pitkin, vaan paikalle tuodaan nosturit raiteita pitkin. Puolen päivän aikaan pyritään tekemään rikkoutuneen säiliön nosto toiseen junavaunuun, ja se viedään raiteita pitkin pois, kertoo Liikenneviraston palokunnan päällikkö Atte Kanerva.

Paikan päällä Kinnin liikennepaikalla on vielä osa 50 säiliön letkasta. Ennen nostoa loputkin viedään pois paikan päältä. Nosto-operaatioon menee Kanervan mukaan koko torstai iltaan saakka. Noston aikana paikalla on myös pelastuslaitos.

Onnettomuuspaikan maaperässä on edelleen rikkoutuneesta säiliöstä valunutta kemikaalia. Nosto-operaatioon osallistuvat henkilöt suojautuvat muun muassa hengityssuojaimin. Paikalla on myös edelleen syttymisriski.

– Haaste on siinä, että siellä on syttymisherkkiä pitoisuuksia. Jos maassa oleva aine syttyy palaamaan, ehdimme sen kyllä sammuttamaan, Kanerva arvioi.

Operaation jälkeen Liikennevirasto korjaa sähköradan normaalin kuntoon. Liikenneviraston tavoite on, että junaliikenne palautuisi normaaliksi perjantaina. Tällä hetkellä henkilöliikennettä hoidetaan linja-autoilla.