Säikyttikö Olli Rehn hakijat Suomen Pankista? Pääjohtajaksi haki vain kymmenen

Hakijoita on selvästi vähemmän kuin aiemmissa pääjohtajahauissa.

Suomen Pankki
Olli Rehn
Nella Nuora / Yle

Suomen Pankin pääjohtajaksi haki kymmenen ehdokasta keskiviikkona päättyneeseen määräaikaan mennessä.

Pankin johtokunnan jäsen ja entinen EU-komissaari Olli Rehn kertoi poikkeuksellisesti jo etukäteen hakevansa paikkaa.

Muista hakijoista pahin kilpailija Rehnille lienee Suomen Pankin entinen varapääjohtaja Pentti Hakkarainen. Hän on ollut 15 vuotta pankin johtokunnassa ja vuosia myös pääjohtajan varamiehenä. Nykyisin hän on Frankfurtissa EKP:ssa pankkivalvontaneuvostossa ja johtaa Finnveran hallitusta.

Suomen Pankki.
Henrietta Hassinen / Yle

Kiinnostavaa hakijalistassa on se, että se on niin lyhyt. Jättivätkö jotkut hakematta siksi, että ajattelivat Rehnin olevan varma valinta?

Julkisuudessa Liikasen työn jatkajiksi on esitetty Rehnin lisäksi muun muassa valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäkeä, Aalto-yliopiston hallituksen puheenjohtajaa, kauppatieteiden tohtori Anne Brunilaa, EU-komissaari Jyrki Kataista ja Etlan toimitusjohtajaa Vesa Vihriälää. Nyt kukaan heistä ei ilmoittautunut ehdolle.

Kun Matti Vanhalalle etsittiin seuraajaa vuonna 2004, hakijoita oli 33.

Kun Erkki Liikasen ensimmäisen kauden jälkeen haettiin pääjohtajaa 2011, halukkaita ilmoittautui 12. Heistä kuitenkin vain kolme pääsi jatkoon, koska muiden hakemukset olivat puutteellisia. Tuolloinkin Erkki Liikasen valintaa toiselle kaudelle pidettiin varmana jo etukäteen.

Erkki Liikanen.
Erkki Liikanen.Jarno Kuusinen / AOP

Valinnalla alkaa olla kiire

Olli Rehnin ja Pentti Hakkaraisen lisäksi listalla on pari muutakin tunnettua nimeä: kansanedustaja, valtiotieteiden tohtori Juhana Vartiainen ja EU:n kriisinratkaisuneuvostossa työskentelevä Timo Löyttyniemi. Joukossa oli myös yrittäjä ja kalakauppias.

Ehdokkaiden haastattelut tehtäneen pika-aikataululla, koska pankkivaltuuston on tarkoitus antaa esitys uudesta pääjohtajasta valtioneuvostolle huhti–toukokuussa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää pääjohtajan pankkivaltuuston esityksestä toukokuussa.

Aikataulua hankaloittaa se, että jos Olli Rehn nousee pääjohtajaksi, niin samalla pitää valita uusi jäsen Suomen Pankin johtokuntaan. Jotta kolmihenkinen johtokunta pysyy päätösvaltaisena, sitä pitää täydentää.

Pääjohtaja vaikuttaa rahan hintaan

Pääjohtajan tärkein rooli on Suomen pankin toiminnan johtamisen ohella se, että hän on EKP:n neuvoston jäsen. Neuvosto päättää muun muassa euroalueen korkotasosta.

Neuvostossa on kaikkien 19 euromaan pankkien pääjohtajat, ja heillä kullakin on yksi ääni.

Lisäksi pääjohtaja on näkyvä yhteiskunnallinen keskustelija ja käy säännöllisesti eduskunnassa kuultavana rahapolitiikasta ja taloudesta.

Muodollisesti valittavalta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, johtamiskokemusta ja perehtyneisyyttä rahatalouteen.

Sekä Erkki Liikasta että Olli Rehniä (siirryt toiseen palveluun) on veikkailtu myös EKP:n nykyisen pääjohtajan Mario Draghin seuraajaksi. Draghin kausi päättyy ensi vuoden lopulla.

Korjattu 12.4. klo 13:02 Sirkka Hämäläisen nimi Matti Vanhalan tilalle. Sirkka Hämäläinen oli Suomen Pankin pääjohtaja 1992–1998, Matti Vanhala vuodet 1998–2004.