Miksi miesjoukkuetta ei juuri koskaan valmenna nainen? "Asennekysymys, johon ei ehkä vielä urheilumaailmassa olla ihan valmiita"

Kansallisella tai kansainvälisellä tasolla valmentavista suomalaisista naisista vain muutama prosentti valmentaa miehiä.

Urheiluvalmennus
Tunteet kuumina Helsingissä
Tomi Hänninen

Suomessa arvioidaan olevan 100 000 valmentajaa. Heistä ammattilaisia on parituhatta, joista neljännes on naisia.

Viisi vuotta sitten Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto sekä Suomen Valmentajat ry käynnistivät Valmentaa kuin nainen -hankkeen. Sen tarkoituksena on tukea naisten kouluttautumista ja sijoittumista valmennustehtäviin. Hanke järjestää kursseja muun muassa Tampereella.

Samanlaista vuoristorataa tämä on kuin pelatessakin.

Mari Saarinen

Mari Saarinen on jääkiekkoilija, joka saavutti kahdesti Suomen mestaruuden sekä pronssia MM- ja olympiakisoista. Kuultuaan tamperelaisen Varalan urheiluopiston järjestämästä koulutuksesta, hän päätti tarttua tilaisuuteen.

– Meitä oli pelkkiä naisia iso joukko. Siellä oli kiekkoilijoita ja sitten koripalloa ja jalkapalloa ja jenkkifutista ja kaikkea.

Miesjoukkueetkin kiinnostavat

Puolen vuoden kurssin jälkeen Mari Saarinen suuntasi entiseen kotiseuraansa Ilvekseen. Siellä hän aloitti naisten edustusjoukkueen päävalmentajan pestin, joka jatkuu tänäkin päivänä.

– Pitkän peliuran jälkeen jäi vielä nälkää, niin tämähän on sille hyvä jatkumo. Samanlaista vuoristorataa tämä on kuin pelatessakin.

Mari Saarinen
Mari Saarisella on pitkä ja menestyksekäs ura kiekkoilijana.Jussi Mansikka / Yle

Kysymys siitä, olisiko hän valmis valmentamaan myös miehiä, saa Mari Saarisen miettimään.

Miehiä valmentavia naisia on Suomessa vähän: muutaman vuoden takaisen tilaston mukaan vain 4,2 prosenttia kansallisella tai kansainvälisellä tasolla valmentavista naisista valmentaa pelkästään miehiä.

– Luulen, että siihen tarvitsisi vielä paljon lisää kilometrejä. Mutta mikä ettei, kyllä ilman muuta kiinnostaa.

Asenteet ratkaisevat

Varalan urheiluopiston laskelmien mukaan naisten määrä valmentajakoulutuksessa on selvästi lisääntynyt. Valmennusosaamisen kehittäjä Pekka Rindell sanoo, että varsinkin fysiikkavalmennuksessa naiset ovat saavuttaneet vahvan aseman myös miesjoukkueissa.

– Sekä Tapparan miesten jääkiekkojoukkueen että Ilveksen miesten jalkapallojoukkueen fysiikkavalmennus on naisten käsissä.

Yksi syy naisten vähyyteen miesjoukkueiden lajivalmentajina löytyy Pekka Rindellin mukaan yksinkertaisesti siitä, että naisvalmentajia on miehiä vähemmän. Paljon on kiinni myös asenteista.

– Pystyykö nainen valmentamaan uskottavasti miehiä on varmasti asennekysymys, johon ei ehkä vielä urheilumaailmassa olla ihan valmiita.