YK-tuomioistuin tuomitsi radikaalin serbipoliitikon 90-luvun sotarikoksista

Äärikansallimielinen Vojislav Šešelj sai 10 vuoden vankeustuomion, jonka hän kuitenkin on jo suorittanut. Tuomioistuin kumosi osittain Šešeljin aiemman vapautuksen syytteistä.

sotarikokset
Silmälasipäinen Vojislav Šešelj puhuu mikrofoniin elehtien käsillään.
Serbian radikaalipuolueen johtaja Vojislav Šešelj puhui vaalitilaisuudessa Novi Sadissa huhtikuussa 2016.Koca Sulejmanovic / EPA

Haagissa istuva YK:n sotarikostuomioistuin on määrännyt 10 vuoden vankeustuomion äärikansallismieliselle serbialaiselle poliitikolle Vojislav Šešeljille.

Tuomio tuli sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Jugoslavian 90-luvun hajoamissodissa. Tuomarit siis kumosivat osittain aiemman vapauttavan päätöksen.

Tuomioistuin katsoi Šešeljin lietsoneen lukuisten kroaattien, muslimien ja muiden vainoamista, karkotuksia ja muita epäinhimillisiä tekoja Jugoslavian 90-luvun hajoamissodissa.

Samalla tuomioistuin katsoi Šešeljin jo suorittaneen tuomionsa, sillä hän istui vangittuna 11 vuotta odottaessaan oikeudenkäynnin etenemistä.

Serbian radikaalipuolueen perustaja ja johtaja Šešelj oli sodan aikana Serbian johtajan Slobodan Miloševićin liittolainen.

Šešelj antautui YK:n sotarikostuomioistuimelle 2003. Hänet vapautettiin kaikista syytteistä maaliskuussa 2016.

Tuolloin Haagin tuomioistuin katsoi, että syyttäjät eivät olleen kyenneet todistamaan syytteitä poliitikkoa vastaan. Syyttäjät valittivat tuomiosta.

Šešelj laskettiin vapaaksi 2014 huonon terveydentilan takia, ja hän on siitä lähtien asunut Serbian pääkaupungissa Belgradissa.

Šešelj itse suhtautui tuomioon välinpitämättömästi.

– En välitä päätöksestä. Nyt menen pitämään siestaa, Šešelj sanoi uutistoimisto AP:lle ennen kuin tuomiosistuin luki päätöksensä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters