1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muuttoliike

Järvenpää-ilmiö kerää alle 35-vuotiaita, hyvätuloisia nuoria aikuisia kehyskuntiin: "He haluavat tiivistä asumista raiteiden varrella"

Neljä viidestä pääkaupunkiseudun kehyskuntaan muuttavasta on alle 35-vuotiaita.

Muuttajat haluavat hyvät raideliikenneyhteydet Helsinkiin ja sen naapurikuntiin. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Helsingin seudun kehyskuntiin muuttaa nuorehkoja, työelämässä mukana olevia, korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia. Juuri heitä, joita kaikki kunnat tavoittelevat.

– Kehyskunnissa on onnistuttu vastaamaan nuorten muuttajien toiveisiin. On rakennettu tiiviimmin, korkeammalle ja monenlaisia asuntoja, tuumaa tutkija, valtiotieteen tohtori Timo Aro.

Enää Nurmijärvi-ilmiö ei vedä

tutkija Timo Aro

Keski-Uudenmaan Kuuma-kuntien eli Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Kirkkonummen, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon, Tuusulan ja Vihdin yhteenlaskettu kasvu on 2000-luvulla ollut noin 58 000.

Muuttuneet arvot

Helsingin seudun kehyskuntien kasvu on osa suurta muuttoliikettä, joka suuntautuu Uudellamaalla usein ensin Helsinkiin, Espooseen tai Vantaalle, ja sieltä sitten kehyskuntiin.

Neljä viidestä muuttajasta on alle 35-vuotiaita.

– Nuorten aikuisten ratkaisut ovat muuttuneet. Enää Nurmijärvi-ilmiö ei vedä vaan tiivis, kaupunkimainen ja monimuotoinen asuminen lähellä raiteita, tiivistää tutkija Aro.

Raideliikenteen merkitys on nousussa ja nuoret aikuiset haluavat ennen kaikkea sujuvat yhteydet asuinpaikkakunnaltaan pääkaupunkiseudulle.

Järvenpää houkuttaa, Mäntsälä ei

Tutkija Timo Aron mukaan Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi ja jossain määrin myös Sipoo ovat onnistuneet vastaamaan nuorten aikuisten haasteisiin.

Sen sijaan esimerkiksi Mäntsälä on muuttunut kasvukunnasta muuttotappiosta kärsiväksi.

– Tuore muuttoliikeanalyysi paljastaa, että kuntien välillä on ensimmäistä kertaa tapahtunut voimakas eriytyminen. Osa kunnista on kyennyt vastaamaan nuorten toiveisiin, osa ei, pohtii Aro.

Kymmenkunta vuotta sitten tilanne oli aivan toisenlainen, sillä silloin kaikki Kuuma-kunnat olivat kasvu-uralla.

Lisää aiheesta:

Selvitys: Oma koti jättitontilla ei yksin riitä – kaavoittajat patistetaan nyt piirtämään pienempiä taloja