Soini haastaa kuntalaiset mukaan terveyskampanjaan – sairauskulut alas ennaltaehkäisten

Soinin kunta ottaa vastuuta asukkaidensa terveydestä. Kunta käynnistää terveyskampanjan, johon liittyy yksittäisten tapahtumien lisäksi myös terveyden seurantaa.

terveys
Kehon koostumuksen mittaamista.
Varpat paljaaksi ja puntarille.Päivi Rautanen/Yle

Soinin kunta käynnistää loppuvuodeksi terveyskampanjan, jolla edistetään terveellisiä ja liikunnallisia elämäntapoja. Kampanjaan ja sen tempauksiin haastetaan mukaan kuntalaisia ja yrityksiä.

Hyvinvointia hyvästä arjesta -hankkeen projektipäällikkö Janne Kujala kertoo, että osana kampanjaa järjestetään kuntosalilla Avoimet ovet -tapahtuma. Ilmaisen kuntosalikäynnin lisäksi kävijä voi muun muassa mittauttaa kehonkoostumuksensa. Tapahtumapäivä on 25. huhtikuuta.

Kuntalaisen ei tarvitse lähteä kehonsa tilanteesta kertovan analyysin kanssa yksin kotiinsa, sillä hän saa kotilukemisekseen sekä tueksi projektiinsa erilaista ravinnosta ja liikunnasta kertovaa materiaalia. Kehonkoostumuksen seurantapäivät järjestetään elo- ja joulukuussa.

Kuortaneen Urheiluopisto jalkautuu Soiniin elokuun seurantapäivänä. Tuolloin 29. elokuuta paikkakunnalla järjestetään erilaisia liikuntatempauksia.

Janne Kujala lupaa, että kampanjaan osallistuva voi varata häneltä veloituksettoman, henkilökohtaisen tapaamisajan oman tilanteensa kartoittamiseen.

– Soinin kunta vastaa sote- ja maakuntauudistuksen myötä kasvavaan kunnan vastuuseen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Kunta pyrkii myös pienentämään sairauskuluja ennaltaehkäisevillä toimilla, Janne Kujala selvittää kampanjan taustoja.

Ravinto- ja liikuntaneuvontapiste terveyskeskukseen

Soini avaa toukokuussa terveyskeskukseensa ravinto- ja liikuntaneuvontapisteen, jolle suunnitellaan aukioloa parina päivänä viikossa. Pisteeltä voi lainata esimerkiksi kävelysauvoja ja kahvakuulia. Osana kampanjaa koulutetaan myös varhaiskasvatuksen henkilöstöä liikuntapedagogiikkaan.

Kampanjaan on saatu hankerahoitusta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kautta. Mukana kampanjaa toteuttamassa ovat kunnan Hyvinvointia hyvästä arjesta -hanke, Kuortaneen Urheiluopisto ja Kuusiolinna Terveys Oy.

Teksti: Kati Ala-Renko/Yle Pohjanmaa