Poliisi on tehnyt mittavan tutkinnan epäillystä susijahdista Joensuussa

Metsästysrikoksesta epäiltynä on yhdeksän miestä.

susi
Poliisiauto.
Ismo Pekkarinen / AOP

Epäilty jahti tapahtui vuodenvaihteessa Kiihtelysvaaran Uskalissa. Metsästysrikoksesta epäiltynä on yhdeksän miestä. Epäillyt ovat kotoisin Joensuusta, Tohmajärveltä ja Kiteeltä. Aluksi poliisi tutki jahtia törkeänä metsästysrikoksena, koska alueelta löytyi verta, karvoja ja suden jälkiä.

Poliisin mukaan tapahtumat lähtivät liikkeelle, kun uudenvuoden aattopäivänä koiriaan ulkoiluttamassa olleet naiset olivat nähneet eläimen juoksevan sähkölinjan yli. Naiset kertoivat melko läheltä nähdyn eläimen olleen varmuudella susi. Lisäksi naisten mielestä se oli näyttänyt pakenevan jotain.

– Hetki susihavainnon jälkeen naiset olivat nähneet pysäköityjä autoja ja niiden ympärillä metsästäjiä. Naisille metsästäjät olivat kertoneet olevansa kettujahdissa, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Paikalta löytynyt veri tutkittiin laboratoriossa

Poliisi sai ilmoituksen tapauksesta vasta muutaman päivän päästä susihavainnosta. Poliisin mukaan tapahtumapaikkaa päästiin kuitenkin tutkimaan, koska naisten havaintojen jälkeen alueella ei ollut satanut lunta.

Rikoskomisario Kimmo Wetterstrand kertoo, että erävalvontaan erikoistunut poliisipartio oli löytänyt paikalta suden jäljet. Eläimen jäljet olivat tulleet maastosta moottorikelkkauralle. Muutaman kymmenen metrin päästä poliisi löysi runsaasti verta ja karvoja. Poliisi käynnisti tutkinnan törkeästä metsästysrikoksesta, koska näytti siltä, että paikalla oli ammuttu sutta.

Laboratoriotutkimuksissa veri osoittautui jäniksen vereksi. Karvat olivat peräisin koiraeläimestä, mutta näytteestä ei pystytty yksilöimään, että karvat olisivat peräisin sudesta.

Laboratoriotulosten jälkeen poliisi muutti tutkintanimikkeen metsästysrikokseksi, koska ei ollut näyttöä siitä, että sutta olisi vahingoitettu.

Poliisi takavarikoi koiratutkia ja puhelimia

Poliisi kertoo tehneensä esitutkinnan aikana teknisen tutkinnan lisäksi kotietsintöjä ja kiinniottoja. Lisäksi poliisi kertoo takavarikoineensa metsästäjien käyttämiä koiratutkia ja puhelimia.

Poliisin mukaan epäillyt miehet ovat kertoneet esitutkinnassa vaihtelevasti uudenvuoden aaton tapahtumista. Osa on myöntänyt olleensa metsästämässä sutta ja sen, että kaikki metsästykseen osallistuneet olivat tietoisia jahdin tarkoituksesta. Osa epäillyistä on kiistänyt olleensa metsästämässä sutta. He kertovat olleensa kettujahdissa. Poliisin mukaan metsästys oli käynnistynyt sen jälkeen, kun osa epäillyistä oli havainnut maastossa jälkiä. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet ampuneensa sutta metsästyksen yhteydessä.

Poliisi kertoo havainneessa kotietsintöjen yhteydessä puutteita aseiden säilytyksessä. Tämän vuoksi neljää miestä epäillään metsästysrikoksen lisäksi myös ampuma-aserikkomuksesta.

Laaja esitutkintamateriaali on lähtenyt syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjävirastoon.