Hyppää sisältöön

EU lupailee kuluttajille mahdollisuutta ryhmäkanteeseen – Kuluttajaliitto riemuitsee: "Tätä odotettu enemmän kuin mitään muuta"

Liiton mukaan ryhmäkanne ja korkeammat seuraamusmaksut parantaisivat suomalaisenkin kuluttajan asemaa. Suomen laki tuntee ryhmäkanteen, mutta sitä ei ole käytetty vielä kertaakaan.

Autoja odottamassa lastausta Volkswagenin tehtaalla Emdenissä Saksassa. Volkswagen on pitkälti välttynyt maksamasta korvauksia eurooppalaisille kuluttajille dieselhuijauksen takia. Kuva: David Hecker / EPA

BRYSSEL Kuluttajajärjestöt voivat jatkossa nostaa ryhmäkanteita yrityksiä vastaan kaikissa EU-maissa, jos unioni saa tahtonsa läpi. Komissio haluaa myös korottaa yrityksille määrättäviä seuraamusmaksuja.

Euroopan komission ehdottama lakimuutos sai vauhtia europpalaisten autonvalmistajien päästöhuijauksesta eli ns. dieselgate-tapauksesta.

Esimerkiksi Volkswagen on joutunut maksamaan dieselgaten seurauksena vain noin viiden miljoonan euron sakot Euroopassa, vaikka Yhdysvalloissa yhtiön korvaukset nousevat 25 miljardiin dollariin.

Neljän prosentin seuraamusmaksu

Ryhmäkannemahdollisuuden lisäksi komissio ehdottaa kuluttajaviranomaisten määräämien seuraamusmaksujen korottamista. Jatkossa enimmäissakko voisi olla neljä prosenttia yrityksen liikevaihdosta tapauksissa, jotka koskevat kuluttajia useassa EU-maassa.

– Huijaaminen ei saa olla halpaa EU:n jäsenmaissa, kuluttaja-asioista vastaava komissaari Věra Jourová sanoi.

Komissio kuitenkin korostaa, että eurooppalainen ryhmäkanne poikkeaa merkittävästi Yhdysvaltain järjestelmästä. Ryhmäkanteella voisi hakea vain korvausta kärsitystä vahingosta, ei rangaistusmaksua.

Oikeus ryhmäkanteen nostamiseen olisi lisäksi rajattu kuluttajajärjestöille, kuluttaja-asiamiehille ja vastaaville tahoille. Ryhmäkanteen voisi nostaa vain sellaista yritystä vastaan, jonka on jo todettu rikkoneen lakia.

Ryhmäkannetta ei käytetty Suomessa

Suomessa ryhmäkannemahdollisuus on ollut olemassa vuodesta 2007. Kanteen voi Suomessa nostaa ainoastaan kuluttaja-asiamies. Tähän mennessä Suomessa ei ole nostettu ensimmäistäkään ryhmäkannetta.

– Meille tämä on tosi iso juttu. Eurooppalainen ja suomalainen kuluttajaliike on odottanut tätä enemmän kuin mitään muuta, kommentoi Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling komission ehdotusta.

Beurlingin mukaan isoja ihmisjoukkoja koskevia lainrikkomuksia tapahtuu jatkuvasti, eikä ryhmäkanteiden aiheita olisi vaikea keksiä.

Kanneoikeuden laajentaminen Suomessa muillekin kuin kuluttaja-asiamiehelle parantaisi hänen mukaansa huomattavasti kuluttajaliikkeen mahdollisuuksia valvoa kuluttajien etua.

– Jatkossa voidaan mennä myös oikeuteen, Beurling sanoo.

Myös enintään neljän prosentin seuraamusmaksu on Beurlingin mukaan merkittävä edistysaskel, sillä Suomen nykyjärjestelmä ei hänen mukaansa tunne seuraamusmaksuja.

Yritykselle voidaan määrätä uhkasakko esimerkiksi laittoman markkinoinnin takia, mutta seuraamusmaksuja kuluttajasuojan rikkomisesta ei voida määrätä.

Komission esitys menee seuraavaksi jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin käsittelyyn.

.
.