Heinolalaiset uskovat uuden koulun rakentamiseen Lusissa: "Pidän sitä epätodennäköisenä, että joku päättäisi toisin"

Hyvinvointijohtajan mukaan Heinolan omavastuu uuden koulun rakentamisessa olisi 5 000 euroa.

Lusi, Heinola
Palaneen Lusin koulun rauniot Heinolassa.
Meeri Niinistö / Yle

Heinolassa odotetaan päätöksiä Lusin koulun kohtalosta lähiviikkoina. Hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-oja on tehnyt esityksen sivistyslautakunnalle, joka kokoontuu ensi viikolla.

Hepo-oja esittää, että Lusin koululle rakennetaan ne tilat, joita se tarvitsee toimiakseen. Lusin koulun vanha rakennus tuhoutui perjantai-iltana tulipalossa täysin. Uudempi rakennus kärsi kosteus- ja savuvahinkoja.

– Jos oppilaat laitettaisiin yhteen Kirkonkylän koululle, niin säästöt tulisivat lähinnä siivous- ja vuokrakuluista.

Hepo-ojan mukaan vakuutusyhtiö on ilmoittanut, että uusi rakennus korvataan. Kaupungin omavastuu on 5 000 euroa.

– Senkin takia pystytään turvallisin mielin rakentamaan uutta osaa, koska siihen talous on kunnossa. Päättäjät päättävät tästä. Sellainen ilmasto on ollut, että sellainen rakennus on hankittava, joka palvelee mitoitukseltaan tulevia vuosia ja on sopivan kokoinen käyttötarpeeseen nähden.

Päätöksiä tarvitaan nopeasti, sillä tällä hetkellä koululta puuttuu esimerkiksi sähkö. Kaupunginhallituksen on tarkoitus ottaa Lusin koulu käsittelyyn toukokuun alussa. Va. kaupunginjohtaja Sinikka Malinin mukaan asia etenee myös valtuustoon aikanaan.

– Pidän sitä epätodennäköisenä, että joku päättäisi toisin, sanoo Hepo-oja.

Purkutyömaan aita
Meeri Niinistö / Yle

Heinolassa järjestettiin keskiviikkoiltana asukkaiden keskustelutilaisuus Lusin koulun tilanteesta. Paikalle saapui noin sata kyläläistä sekä useita virkamiehiä ja kaupungin päättäjiä.

Myös Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.) puhui Lusin koulun puolesta.

– Lusin koulu on edelleen yksi Heinolan kouluista ja siltä pohjalta eteenpäin.

Lusin koululla tehdään parhaillaan raivaustöitä, jotka kestävät kolmesta neljään viikkoa.

Kiinteistöpäällikkö Ilpo Hyytiän mukaan poliisi on käynyt Lusin koululla, eikä tulipaloon epäillä liittyvän rikosta. Todennäköistä on, että tulipalo on lähtenyt sähkölaitteesta. Enempää ei kuitenkaan tiedetä.

Ala-asteen 45 oppilasta opettajineen siirtyivät maanantaina Kirkonkylän kouluun, mistä kaikille kolmelle yhdysluokalle löydettiin korvaavat opetustilat. Oppilaat käyvät Kirkonkylän koulua arvioiden mukaan ainakin kesälomiin saakka.

Keskiviikon keskustelutilaisuudessa käytiin läpi, onko lasten mahdollista palata Lusiin syksyllä. Kiinteistöpäällikön mukaan tiloissa ei ole esimerkiksi ruokalaa tai suihkutiloja.

Kyläläiset kysyivät esimerkiksi parakkien tai muiden korvaavien tilojen mahdollisuutta. Tilaisuudessa oltiin huolissaan siitä, miten kaupunki saa nopealla aikataululla asiat eteenpäin.

Keskustelutilaisuus Lusin koulusta Heinolassa 11.4.2018
Meeri Niinistö / Yle

Heinolassa on aiempina vuosina käyty keskustelua Lusin kyläkoulun lakkauttamisesta. Esimerkiksi vuonna 2014 Heinolan sivistyslautakunta on äänestänyt koulun säilyttämisen puolesta. Koululaisten lisäksi koulutiloja käyttävät esimerkiksi eläkeläiset.