Euroja pienimpiin äitiysrahoihin, irtisanominen helpottuu – Näistä hallitus päätti kehysriihessä

Isot päätökset liittyyvät kahteen teemaan: työllisyyteen sekä pienimpien sosiaalitukien korotuksiin. Yle poimi isoja ja pieniä asioita, joista hallitus kehysriihessä päätti.

Kehysriihi
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) hallituksen kehysriihen loppuinfossa Helsingissä 11. huhtikuuta.
Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) hallituksen kehysriihen loppuinfossa Helsingissä 11. huhtikuutaHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kertoivat keskiviikkoiltana hallituksen kehysriihen keskeisistä päätöksistä.

Lista riihen toimista on pitkä, mutta kohdennettavat rahasummat suhteellisen pieniä. Periaatteellisesti isoin käänne on irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä.

Orpon mukaan hallitus jakoi uusiin menoihin 115,5 miljoonaa euroa. Lisäksi käytetään rahaa aiempien talouskehysten sisältä ja lisätalousarviosta.

Rahaa "koodarien" pikakoulutuksiin

Esimerkkinä nopean muuntokoulutuksen hyötyjistä Orpo mainitsi korkeakoulutetut teknologia-alan osaajat, kuten koodarit, joiden koulutuksiin osoitetaan 10 miljoonaa euroa.

– ICT-alan osaajista on huutava pula työmarkkinoilla. Hyvän ammatillisen pohjan omaavat voidaan nopeasti kouluttaa uudelleen, Orpo sanoi.

Hallitus kertoi osoittaneensa työllisyyspakettiin kaiken kaikkiaan 90 miljoonaa euroa. Työvoimapulaan vastaamiseen muuntokoulutuksella on luvassa 60 miljoonaa euroa.

Oppikirjoihin 46 euron lisäraha

Toisen asteen opiskelijat eli ammattikoululaiset ja lukiolaiset voivat saada oppimateriaalien, kuten oppikirjojen hankintaan 46 euron lisäopintorahan kuussa.

Työttömät nuoret määräaikaisiin työsuhteisiin

Jos alle 30-vuotias on ollut työttömänä kolme kuukautta, työsuhteen määräaikaisuudelle ei tarvita enää perustetta.

Työn perässä muuttaminen helpottuu, työasuntovähennys nousee 450 euroon.

Yksinhuoltajien vanhempainvapaisiin lisää päiviä

Adoptioperheiden vanhempainvapaakautta pidennetään yhtä pitkäksi kuin muilla perheillä eli 233 päivään hoitoonottamisesta alkaen. Yksinhuoltajaäideille on tulossa oikeus käyttää myös vanhempainvapaaseen myös isyysrahakautta.

Monikkoperheiden isyyslomiin on tulossa lisäpäiviä niin, että isyyslomaa kertyy 18 arkipäivää jokaisesta monikkolapsesta.

Irtisanominen helpottuu pikku yrityksissä

Hallitus päätti myös helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä. Lakimuutos on työntekijöille heikennys, ja pienille yrityksille helpotus.

Lakia sovellettaisiin alle 20 hengen yrityksissä, jos irtisanomisperuste on henkilökohtainen. Sellainen voisi olla esimerkiksi epäsopiva käytös, kuten päihteiden käyttö. Hallitus valmistelee lain yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Kiisteltyyn työaikalakiin ei tullut muutoksia: järjestäytymättömissä yrityksissä ei voida sopia työajan joustoista paikallisesti. Orpo testamenttasi paikallisen sopimisen edistämisen seuraaville hallituksille.

– Olisin mielelläni nähnyt paikallisen sopimisen etenemisen, mutta se ei ollut mahdollista.

Minimipäivärahat nousevat noin 80 euroa/kk

Hallitus ei perunut perusturvan indeksijäädytyksiä, mutta käytti säästetyn summan, 70 miljoonaa euroa muun muassa vähimmäispäivärahojen korotuksiin.

Pienin äitiyspäiväraha, sairauspäiväraha ja kuntoutusraha nousevat työmarkkinatuen tasolle eli vajaaseen 700 euroon. Vähimmäispäivärahoja maksetaan niille, joiden ansiotulot eivät riitä ansioperusteisten tukien maksamiseen.

Takuueläkkeeseen tulee pieni korotus. Hallitus kertoo korottaneensa takuueläkkeitä hallituskaudella yhteensä 37 euroa.

Aktiivimallia paikkaillaan

Aktiivimalliin liittyvän työttömyysturvan leikkauksen voi välttää vastedes myös ammattiliiton, kansalaisjärjestön tai muun työvoimaviranomaisen hyväksymällä koulutuksella.

Työvoimatoimistoihin ollaan palkkaamassa 11,2 miljoonaa eurolla yli 200 työntekijää.