Ekonomisti: Hallitus on onnistunut, talouskasvu piristyi odotettua ripeämmin

Hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitetta seuraavalle hallitukselle ekonomisti Roger Wessman pitää realistisena.

taloustieteilijät
Roger Wessman.
Roger Wessman.Patrik Schauman / Yle

Ekonomisti Roger Wessmanin mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on siinä mielessä onnistunut, että talouskasvu on piristynyt odotettuakin ripeämmin tämän hallituskauden loppua kohden.

– Ollaan saavuttamassa ne päätavoitteet. Ja etenkin se, että ollaan saavuttamassa työllisyystavoitetta, joka oli kaikkein haastavin tavoite, Wessman kommentoi Ylelle.

Hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitetta seuraavalle hallitukselle Wessman pitää realistisena.

– Kyllä se on ihan realistinen tavoite siinä mielessä, että jos katsotaan meidän pohjoismaisia naapurimaita, niin korkeampia tasoja on saavutettu. Kyllä se on ihan saavutettavissa. Vaatii töitä seuraavalta hallitukselta ja apua yleiseltä talouskehitykseltä, että saavutetaan.

Kehysriihen työllisyyden parantamiseen tähtääviä toimia Wessman pitää sitä vastoin melko vaatimattomina.

– Ne suuremmat kysymykset ovat, miten ylipäätään saadaan talous kehittymään ensi hallituskaudella, ja miten saadaan tulopoliittiset neuvottelut jatkumaan seuraavalla hallituskaudella, ja miten saadaan tehtyä uudistuksia, jotka parantavat työvoiman tarjonnan ja kysynnän kohtaamista.

Petteri Orpon esittämiä huolia Suomen tulevaisuuden velkaantumisnäkymistä Wessman pitää perusteltuina.

– Kyllä ne haasteet, joita väestön ikääntyminen tuo mukanaan, ovat erittäin todellisia. Keskeinen kysymys on, miten korkealle saadaan työllisyyttä nostettua.

Ovatko myös valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ilmoittamat uuden velanoton summat ensi ja seuraavalle vuodelle realistiset?

– Kyllä ne ovat realistisia. Kaikki tietysti riippuu talouskehityksestä. Viime vuonna alijäämä jäi selkeästi pienemmäksi, kuin mitä odotettiin, koska talouskasvu yllätti positiivisesti.

– Jos nyt pidetään kiinni menokatosta, kuten tässä on nyt tehty, eikä syksylläkään tule mitään ylimääräisiä verohelpotuksia, niin nämä ovat ihan realistisia. Ja jos kaikki menee talouskehityksen suhteen hyvin, niin voidaan hyvinkin alittaa.