Amnesty: Teloitukset ja kuolemantuomiot vähentyneet

Teloitukset ja kuolemantuomiot vähenivät viime vuonna maailmanlaajuisesti, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportti.

kuolemanrangaistus
Kuvassa sänky, johon teloitettava asetetaan selälleen ja kädet levälleen. Teloitettava saa maatessaan myrkkyruiskeen.
Teloitushuone Texasin osavaltiossa, Huntsvillessa. EPA / Paul Buck

Amnestyn tuoreen raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun)teloitusten määrä väheni vuonna 2017 etenkin Lähi-idässä ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Viime vuonna teloitettiin ainakin 993 ihmistä 23 eri maassa. Luku on neljä prosenttia pienempi kuin vuonna 2016 ja jopa yli kolmanneksen pienempi kuin vuonna 2015.

Suhteellisesti teloitusten määrä on vähentynyt eniten Valko-Venäjällä, Egyptissä, Iranissa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa.

Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa teloitukset ovat vähenivät viime vuonna edellisvuodesta. Kun vielä vuonna 2016 teloituksia tapahtui viidessä maassa, niin seuraavana vuonna ainoastaan Etelä-Sudanissa ja Somaliassa.

Guineasta tuli viime vuonna kahdeskymmenes Afrikan maa, jossa kuolemanrangaistus poistettiin kokonaan. Myös Gambiassa allekirjoitettiin kansainvälinen kuolemanrangaistusten kieltävä sopimus.

Vuonna 2017 langetettiin ainakin 2591 kuolemantuomiota yhteensä 53 maassa, kun edellisvuonna tuomioita langetettiin 3117.

Luvut eivät sisällä tilastoja Kiinasta, sillä kuolemanrangaistukset luokitellaan maassa valtionsalaisuudeksi. Amnesty arvioi, että Kiinassa on langetettu ja pantu täytäntöön tuhansia kuolemantuomioita.

Vuonna 2017 kuolemanrangaistus oli kokonaan poistettu 106 maassa.