Facebook harkitsee toimia Cambridgen yliopistoa vastaan

Yliopistolla työskentelee tutkija, joka välitti Facebookista kerättyjä tietoja vaalivaikuttamiseen erikoistuneelle brittiyhtiölle.

Tummansiniseen pukuun, valkoiseen kauluspaitaan ja tummansiniseen kravattiin pukeutunut Zuckerberg istuu pöydän takana ja puhuu mikrofoniin. Taustalla näkyy iso ovi. Pöydällä on kaksi vesipulloa.
Facebookin johtaja Mark Zuckerberg esiintyi Yhdysvaltain kongressissa.Shawn Thew / EPA

Sosiaalisen median jätti Facebook harkitsee toimia arvovaltaista brittiläistä Cambridgen yliopistoa vastaan.

Asiasta kertoi Facebookin johtaja Mark Zuckerberg kongressin kuulemisessa.

Taustalla on se, että Cambridgen yliopiston tutkija Aleksandr Kogan välitti Facebookista kyselytutkimuksen avulla keräämiään tietoja vaalivaikuttamiseen erikoistuneelle brittiyhtiölle Cambridge Analyticalle.

Kogan keräsi tiedot kehittämällään kyselysovelluksella. Facebook on arvioinut, että jopa 87 miljoonan Facdebook-käyttäjän tiedot ovat voineet päätyä brittiyhtiölle ilman lupaa.

Konsulttiyhtiö Cambridge Analytican epäillään käyttäneen saamiaan tietojaan mahdollisten äänestäjien profiloimiseen Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan tarpeisiin 2016.

Zuckerberg kertoi Facebookin saaneen sittemmin selville, että Cambridgen yliopistolla toimii kokonainen tutkimusohjelma, jossa tutkijat kehittävät vastaavanlaisia sovelluksia.

– Meidän pitää selvittää, onko Cambridgen yliopistolla ylipäätään meneillään jotain pahaa, joka vaatii meiltä vahvempaa reagointia, Zuckerberg sanoi.

Zuckerberg myös sanoi yhtiön harkitsevan Koganin haastamista oikeuteen.

Yliopisto: Yllättävää, jos Zuckerberg ei tiennyt

Yliopisto sanoo olevansa yllättänyt (siirryt toiseen palveluun), jos Zuckerberg on vasta nyt saanut tietää yliopiston tutkijoiden työstä.

Yliopisto kertoo, että sen tutkijat ovat julkaisseet vuodesta 2013 alkaen tutkimuksia keskeisissä tieteellisissä julkaisuissa ja niistä on kerrottu myös kansainvälisessä mediassa.

Näiden joukossa on yksi Aleksandr Koganin ja kahden Facebookin työntekijän tekemä tutkimus.

– Kirjoitimme Facebookille 21. maaliskuuta pyytäen sitä esittämään todisteita väitteistään tohtori Koganista. Emme ole vielä saaneet vastausta, yliopiston tiedotteessa kirjoitetaan.

Yliopisto on korostanut, että nimestään huolimatta Cambridge Analytica -yhtiöllä ei ole mitään yhteyttä yliopistoon.

Aiheesta aiemmin:

Zuckerberg: Omia tietojani on myyty ulkopuolisille tahoille Facebookista 11.4.2018

Haluaisitteko kertoa meille kaikille, missä hotellissa yövyitte? senaattori kysyi Zuckerbergilta 11.4.2018

Facebook-pomoa grillattiin kongressissa tuntikausia: 5 havaintoa Zuckerbergin myrskyn silmästä 11.4.2018

Aiheesta muualla:

Facebook's Zuckerberg says his data was harvested (siirryt toiseen palveluun) BBC 11.4.2018

Lähteet: Reuters