Itä-Häme -lehti ilmestyy jatkossa harvemmin – Mediatalo Esa irtisanoo viisi työntekijää

Kaksi työntekijää irtisanotaan toimituksista, kolme myynnistä ja asiakaspalvelusta. Osa-aikaisiin töihin siirtyy kymmenen työntekijää.

Mediatalo ESA
Nainen lukee sanomalehteä
Emilia Malin / Yle

Heinolan seudulla ilmestyvä Itä-Häme -lehti ilmestyy jatkossa vain viitenä päivänä viikossa. Tähän saakka lehti on ilmestynyt kuusi kertaa viikossa.

Lehteä julkaiseva Mediatalo Esa perustelee muutosta taloudellisilla syillä. Paikallisjohtaja Jarkko Haukilahti sanoo, että muutos johtuu osin alueen vaikeasta taloustilanteesta. Hänen mukaansa alueen mainosmarkkina ei kanna kuutta päivää. Muutoksen aikataulusta yhtiö kertoo tarkemmin lähiviikkoina.

– Pyrimme toimimaan niin, että ne sisällöt, jotka jäävät poistuvana päivänä julkaisematta, siirtyvät muille päiville. Jäljelle jäävien ilmestymispäivien lehdet tulevat siis olemaan laajempia sisällöltään.

Viisi työntekijää irtisanotaan

Mediatalo Esa ilmoitti samalla viiden ihmisen irtisanomisesta. Lisäksi esimiestehtäviä järjestellään toimituksissa uudelleen.

Yt-neuvottelujen alussa vähennystarpeeksi ilmoitettiin 12 henkilötyövuotta. Journalistien pääluottamusmies Nina Rädyn mukaan osa irtisanomisista pystyttiin välttämään, kun kymmenen henkilöä siirtyy osa-aikatöihin.

– Neuvottelu koski Etelä-Suomen Sanomien, Itä-Hämeen, Uuden Lahden ja Seutunelosten toimituksia. Kahden ihmisen irtisanominen pystyttiin välttämään sillä, että ihmiset siirtyivät tekemään osa-aikaista työtä. Tämä oli sellainen solidaarisuuden osoitus, että se hämmästyttää kaikkia.

Nina Rädyn mukaan kaksi työsuhdetta päättyy toimituksissa, loput kolme toimihenkilöpuolella eli myynnissä ja asiakaspalvelussa. Räty sanoo, että irtisanomisten perusteita on vaikea hyväksyä. Hänen mukaansa toimituksissa on jo nyt oltu tiukoilla ja kiirettä on ollut.

– Ainahan nämä loppuratkaisut ovat työntekijöiden kannalta häviö ja pettymys. Tällä hetkellä työpaikoilla on suunnaton harmi ja suru, enkä pääluottamusmiehenä näe, että nämä kaikki ratkaisut olisivat olleet tarpeen.

Mediatalo Esa siirtyi kokonaan mediakonserni Keskisuomalaisen omistukseen toissa vuonna. Pörssiyhtiö Keskisuomalaisen liikevaihto ja tulos kasvoivat reippaasti viime vuonna.