HPK-lentopallonaisten fani elää ja hengittää nyt oranssia – mestaruus katkolla, joukkue valmiina

Faneille riittää jännitettävää, kun lentopallon naisten suomenmestaruus on katkolla HPK:lle kotiareenalla Hämeenlinnassa. Valmentaja ja pelaaja odottavat illan ottelusta tiukkaa taistoa.

lentopallo
Georgios Soupios HPK-lentopallonaisten fanivarustuksessa
Georgios Soupios on tuttu näky oranssissa lentopallokatsomossa.Heidi Kyrö / Yle

HämeenlinnaHämeenlinnassa ottelevat tänä iltana tutut joukkueet. Salolaiset ja hämeenlinnalaiset ovat kohdanneet toisensa 2000-luvulla kahdeksassa finaalisarjassa. Viime kaudella voiton vei LP Viesti.

HPK:n päävalmentaja Luca Chiappini katsoo, että tällä kaudella HPK ja LP Viesti ovat olleet parempia kuin muut.

– Kovia joukkueita oli tälläkin kaudella. HPK ja LP Viesti pääsivät finaaleihin, koska ne olivat henkisesti ja rakenteellisesti valmistautuneempia kuin muut.

Hämeenlinnalaisilla on nyt mahdollisuus ottaa mestaruus kotihallissaan. Chiappini odottaakin illan ottelusta isoa taistelua.

– Viesti on aggressiivinen ja tavallaan ylimielinen. Katsotaan mitä tapahtuu. Kausi on ollut mahtava ja nyt on otettava seuraava askel, jotta siitä tulee täydellinen.

– Luotan kaikkiin pelaajiin, ensimmäisestä viimeiseen. Viime matsi todisti, että he ovat valmiina taistelemaan, kilpailemaan ja suorittamaan, siinä oli avain.

Valmentaja ottaa ennen peliä vielä yhteyden yläkertaan.

– Minä rukoilen. Olen kristitty ja pyydän Jumalaa auttamaan tyttöjä keskittymään ja haastamaan omia rajojaan. Tämä ei tule olemaan helppo ottelu, kunnioitamme sitä.

"Varmasti tulee kova vääntö"

HPK:n yleispelaaja Salla Karhu odottaa illan ottelusta todella tiukkaa peliä. LP Viestin kova hakkuri Kertu Laak pitäisi saada kiinni, pohtii Karhu.

Salla Karhu tuulettaa.
Salla Karhu tuulettaa.Tomi Hänninen

– Finaalisarjassa kumpikaan joukkue ei ole vielä pelannut yhtä aikaa ihan sillä omalla tasollaan, eli varmasti tulee kova vääntö. Pystymme parantamaan joka osa-alueella, pidetään syöttö tiukkana ja puolustuspeli ja vastaanotto. Ehkä syöttöpelissä voisimme vähän skarpata.

Chiappinin valmennuksen anti on ollut joukkueelle tärkeä.

– Väitän, että sillä on ollut suuri merkitys. Hänellä on paljon tietotaitoa tekniikasta ja taktiikasta, ja hän on tuonut todella paljon suomalaiseen lentopalloon.

Karhu ei vielä suostu spekuloimaan sitä, jääkö mestaruus kotikentältä Hämeenlinnaan.

– Kyllä me kaikkemme sen eteen tehdään!

Fani on osa lentopalloperhettä

Yksi joukkueen pitkäaikaisia faneja on kreikkalaistaustainen Georgios "Ykä" Soupios. Kannattajaa on viime vuosina hemmoteltu pitkällä putkella finaalisarjoja ja mitaleja.

– Kannattaminen tuo iloa elämään. On kiva seurata muita katsojia, ja aina toivon, että tulee lisää ihmisiä seuraamaan erittäin hyvää ja taitavaa lentopalloa Hämeenlinnassa.

Soupios pääsi kisabussin kyytiin kaksi vuotta sitten, kun HPK ryösti mestaruuden vieraskentällä Salossa.

– Olin joukkueen kanssa bussissa, mennessä olin hiljaa eikä halunnut häiritä pelaajien keskittymistä. Paluumatkalla tietysti oli ilo ja riemu voitosta, suomenmestaruus on suomenmestaruus.

Ykän mielestä Hämeenlinnassa lentopallon ympärille on syntynyt yhtenäinen perhe, jossa ovat mukana sekä joukkue että kannattajat.

– Ollaan läheisiä, tämä on erittäin hyvä perhe koko lentopallojoukkue. He tervehtivät aina, kun tavataan ennen peliä ja myös pelin ulkopuolella. Tuntuu kivalta olla fani.

"Ei saa huutaa rumia"

Soupioksen mielestä fanin pitää osata käyttäytyä katsomossa asiallisesti myös tunteiden tuoksinassa.

– Ei saa huutaa rumia tai nostaa keskisormea, pitää kunnioittaa vastustajaa ja vastustajan faneja. Peli ratkaisee, emme me fanit. Meidän pitää kannustaa asiallisesti omaa joukkuetta ja taputtaa myös hyvälle vastustajan suoritukselle.

Hyvässä ottelussa riittää jännitettävää loppuun asti. Joukkueen osaaminen ja suoritukset saavat Soupiokselta pelkkää ylistystä, mutta kunnioitusta löytyy LP Viestiäkin kohtaan.

– HPK pelaa erittäin hyvää, taitavaa lentopalloa, laadukasta peliä. Salo on tosi hyvä joukkue ja on kiva taistella rakasta vihollista vastaan.

Miehen suosikkipelaaja on keskitorjuja Daniela Öhman. Odotukset ovatkin korkealla.

– Toivon, että meidän tytöt pelaavat omaa peliä ja sillä tulee voitto kotiin! Usko on erittäin korkea ja vahva tunne siitä, että juhlitaan mestaruutta. Mutta peli ratkaistaan kentällä, ei katsomossa.

– Kaikki pelaajat ovat kullan arvoisia, erittäin hyviä ja taitavia, siksi me tulemme olemaan mestareita!

Ottelua voi seurata suorana Yle Areenassa ja Yle TV2:ssa kello 18 alkaen.