1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuminen

Päättäjien keinot Helsingin asunto-ongelmaan: Pilvenpiirtäjiä! Lisää vuokra-asuntoja! Enemmän palkkaa! Lisää taloja pelloille!

Yle kysyi Helsingin valtuustoryhmien puheenjohtajilta, miten koko ajan kalliimmaksi muuttuvan asumisen mukanaan tuomat ongelmat täytyisi ratkaista.

asuminen
Animaatiografiikka.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Yle uutisoi hiljattain sairaanhoitaja Kaisa Leppälästä, jonka palkasta kohtuuton siivu menee vuokraan.

Jutussa kerrottiin Helsinkiä piinaavasta asuntopulasta ja siitä, että pienituloisten lisäksi myös keskituloisilla alkaa olla vaikeuksia maksaa korkeita vuokria ja lainanlyhennyksiä. Kallis asuminen muuttaa monen keskituloisen pienituloiseksi ja on jo aiheuttanut työvoimapulaa sekä uhkaa laskea syntyvyyttä entisestään.

Asiantuntijoiden mukaan pääkaupunkiseudun ja Helsingin nykyisetkään tavoitteet asuntotuotannon määrästä eivät riitä, vaan väestönkasvu on odotettuakin nopeampaa. Pääkaupunkiseudulle pitäisi rakentaa ainakin 13 000–15 000 uutta asuntoa vuosittain ja Helsingissä vähintään 7 000 uutta asuntoa vuosittain pysyvästi.

Yle kysyi Helsingin kaupunginvaltuustoryhmiltä kuusi kysymystä siitä, kuinka ne ratkaisisivat asuntopulan, minne pitäisi rakentaa lisää ja millä keinoilla poliitikot turvaisivat matala- ja keskituloisten asumisen ja työnteon Helsingissä.

Poimimme kaikilta ryhmiltä ratkaisuja alla olevaan grafiikkaan.

Grafiikka puolueiden mielipiteistä asuntotuotannon ja väestönkasvun suhteesta
Kysymys puolueille asuntojen sijoittamisesta
Kysymys asuntopolitiikan vaikutuksesta matala- ja keskituloisten asumisvalintoihin
Miten puolueet tukisivat lapsiperheiden pysymistä Helsingissä
Miten vuokrien nousua pitäisi hillitä?
Kysymys puolueille Helsingin kasvuvauhdista
Yle Uutisgrafiikka

Lue lisää:

Sairaanhoitaja vuokraloukussa: "Kun kaikki rahat menevät asumiseen, herää kysymys, miksi Helsinkiin kannattaisi edes jäädä"

Vuokra-asuntomarkkinoiden valta-asetelma keikahti ympäri: Vuokralaisesta on tullut kuningas suuressa osassa maata

Tässä talossa oli ennen tsaarin salaisen poliisin päämaja, kohta siellä on 30 luksuskotia – Satoja tuhansia neliöitä tehtaita, toimistoja ja konttoreita muutettu asunnoiksi

Koti kaupungissa – Katso videolta, kuinka viisihenkinen perhe asuu 60 neliön asunnossa

Kaupungit siivoavat tuhansia pois vuokrajonoista – Huoltomies jäi ilman kotia, kun luminen talvi toi yllättäviä lisätienestejä

Kun yhdellä työllä ei elä – "Olen väsynyt ja puhki"

Onko pakko muuttaa Stadiin?

Lue seuraavaksi