Inarin Siida-museon laajennus sai nyt luvan – rahoitus varmistui kehysriihessä

Saamelaismuseoon tulee uusi kokoelmarakennus sekä erillinen ravintolasiipi.

Siida (Museo)
Saamelaismuseo Siida
Vesa Toppari / Yle

Saamelais-museo Siidan laajennusta päästään nyt suunnittelemaan Inarissa, kun opetus- ja kulttuuriministeriö sitoutui kehysriihessä maksamaan museon kohonneet vuokrat.

– Se on käytännössä päätös rahoituksesta, Siidan museonjohtaja Sari Valkonen sanoo.

Museon laajennusta on suunniteltu jo vuosia. Siidan kävijämäärät kasvavat jatkuvasti ja myös henkilökuntamäärä on noussut. Lisäksi sen kokoelmat laajenevat, eivätkä varastotilat riitä niille.

Saamelaismuseo Siida
Uusi rakennus tulee museon taakse.Vesa Toppari / Yle

Vasta 20-vuotisjuhlaa viettäneeseen museoon on tulossa uusi kokoelmarakennus museon taakse ja lisäksi rakennetaan ravintola-siipi. Siidan ravintola tarvitsisi suuremman keittiön, eikä toisessa kerroksessa sijaitsevaa ravintolaa voida pitää auki museon aukioloaikojen ulkopuolella. Laajennus maksaa arviolta noin 17 miljoonaa euroa, kertoo museonjohtaja Sari Valkonen.

Perusnäyttelyä uusitaan

Myös Siidan perusnäyttelyä on uusittava, ja sen arvioidaan maksavan kolme miljoonaa euroa. Näyttelystä osa kuuluu Metsähallitukselle, joka on jo päättänyt rahoituksesta. Museon osalta uuden näyttelyn rahoitus on vielä kesken.

Sari Valkosen mukaan laajennuksen suunnittelu alkaa ensi vuonna, ja rakentamaan päästää arviolta keväällä 2020. Laajennus voisi silloin valmistua vuonna 2022.

Siidan on suunnitellut arkkitehti Juhani Pallasmaa, ja laajennuksessa huomioidaan sen yhteensopivuus nykyiseen museorakennukseen.