1. yle.fi
  2. Uutiset

Eka kesäduuni voi lohjeta jo 13-vuotiaana – yrityksiä kannustetaan alaikäisten palkkaamiseen

Kesätöiden hakeminen ei ole vielä liian myöhäistä! Kunnat ja ammattiliitot tukevat yrittäjiä palkkaamaan yhä nuorempia kesätöihin.

kesätyö
kesätyöt
Ruska Paronen / Yle

Tuuli Arponen on toiminut Aulangon Tornikahvilan yrittäjänä parin kesän ajan. Yrittäjän lisäksi hämeenlinnalainen kesäkahvila työllistää joka kesä viidestä kymmeneen nuorta.

Arponen osaa samaistua kesänuorten asemaan paremmin kuin uskoisikaan, sillä yrittäjän oma työura alkoi kesätyöntekijänä samaisessa kahvilassa 30 vuotta sitten.

– Silloin kahvila oli pienempi ja meno oli vähän rauhallisempaa. Kahvilassa toimittiin pääsääntöisesti yksin, Arponen muistelee.

Kesä Tornikahvilassa jätti lähtemättömän jälkensä Arposeen ja veri veti myöhemmin takaisin Aulangon upeisiin maisemiin.

– Yksin kun teki, niin oppi selviytymään kaikenlaisesta. Kyllä kaikille olen sanonut, että tämä oli paras työpaikkani, ja on edelleen.

Aulangon tornikahvilan yrittäjä Tuuli Arponen
Tuuli Arponen aloittaa kolmatta kesäänsä Aulangon Tornikahvilan yrittäjänä.Ruska Paronen / Yle

Arponen kehuu hämeenlinnalaisia nuoria ahkeriksi työnhakijoiksi. Nuoret ovat lähestyneet aina itse yrittäjää töiden toivossa, eikä erillistä työpaikkailmoitusta ole tarvinut laatia.

– Olenkin nuorten omasta aktiivisuudesta sen verran laiskistunut, että olen ottanut nuoret töihin melkeinpä hakujärjestyksessä, Tuuli Arponen nauraa.

Kesätyösetelillä tukea nuoren palkkaamiseen

Yleisen taloustilanteen kohentuminen tuntuu nostaneen käyriä kaakkoon myös kesätöiden saralla, sillä esimerkiksi Hämeessä kesätyöpaikkoja on tänä kesänä tarjolla aiempaa enemmän.

Osittain kyse on myös ilmapiirin muutoksesta. Hämeenlinnan kaupungin työllisyysohjaajan Sari Järvisen mukaan yrityksissä on erityisesti lähdetty tänä kesänä tukemaan nuorten työllistymistä.

– Toisaalta töitä on enemmän, mutta yrityksissä lisäksi oikeasti mietitään, mitä nuoret, esimerkiksi alaikäiset, voisivat siellä tehdä.

Monet Suomen kunnat tukevat alueensa yrittäjiä kesänuorten työllistämisessä kesätyösetelin muodossa. Seteli on käytännössä summa, jonka kaupunki tai kunta maksaa yrittäjälle nuoren työllistämisestä. Setelin saajien ikärajat, tukisummat, tukiajat sekä ehdot ovat paikkakuntien itse säädeltävissä.

Hämeenlinna laski kesätyösetelin ikärajaa

Kanta Hämeessä kesätyöseteleitä jaetaan (siirryt toiseen palveluun) Janakkalassa, Hattulassa, Lopella, Forssassa, Tammelassa, Humppilassa ja Riihimäellä sekä Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan 280 kesäsetelistä reilu puolet on jo noudettu. Seteleitä jaetaan koko kesän yli tai kunnes ne loppuvat.

Työllisyysohjaaja Sari Järvisen mukaan kesän tullen nuori saattaa olla väsynyt koulusta, eikä työn teko houkuta. Loman mittaan hän kuitenkin huomaa, että kaverit ovat töissä ja ansaitsevat omaa rahaa, jolloin ajatus työnteosta alkaakin kiinnostaa.

– Nuorella on ihan hyvät mahdollisuudet työllistyä pariksi viikoksi kesän keskelläkin, Järvinen muistuttaa.

Hämeenlinnassa kesätyösetelin saadakseen nuoren on oltava paikkakuntalainen, mutta yritys voi sijaita missä päin Suomea tahansa. Lisäksi yrityksen on tarjottava nuorelle vähintään 3 viikkoa töitä ja palkkaa on saatava käteen ainakin 500 euroa.

Kesätyöseteleitä jaetaan vielä Hämeenlinnassa.
Ruska Paronen / Yle

Hämeenlinnan kaupunki päätti tänä vuonna alentaa setelin ikärajaa vuonna 2003 syntyneisiin, eli kuluvan vuoden aikana 15 vuotta täyttäviin nuoriin, yläikärajan ollessa 24 vuotta.

– Sen lisäksi, että töitä on selkeästi enemmän tarjolla, halusimme tarjota mahdollisuuden nuorelle päästä työn syrjään kiinni jo varhaisemmassa iässä, Sari Järvinen sanoo.

Aulangon tornikahvilan yrittäjän Tuuli Arposen mukaan kesätyöseteli on suuri tuki erityisesti pienyrittäjälle, vaikka rikastumaan sillä ei pääsekään. Arponen on hyödyntänyt kesätyöseteliä jo useampana vuonna.

– Se on todella tärkeä. Ihan sydäntä lämmittää, niin omasta puolesta kuin niiden nuortenkin puolesta, joiden työllistymistä kaupunki haluaa auttaa, yrittäjä sanoo.

Jopa 13-vuotias voi hakea kesätöitä

Suomessa nuorille tuntuu olevan tarjolla paljon erilaisia kesätyövaihtoehtoja. Jopa 13-vuotias voi työllistyä kesällä, mikäli hän täyttää kuluvan vuoden aikana 14 vuotta. Lain mukaan alle 15-vuotias nuori voi tosin työllistyä vain puoleksi hänelle annetusta loma-ajasta.

nuori hae töitä
Ruska Paronen / Yle

Kesätyösetelin tukemana yritykset voivat ottaa juuri näitä kaikista nuorimpia tutustumaan työntekoon vaikkapa kuukauden päiviksi. Toinen vaihtoehto nuorimmille ja ensimmäistä kesätyötään metsästäville on Palvelualojen ammattiliiton PAMin kehittämä Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoitteluohjelma. Siinä yritys työllistää nuoren kahdeksi viikoksi ja maksaa siitä nuorelle 360 euroa palkkaa.

Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman tiimoilta Pam on solminut sopimukset muun muassa kaupan, apteekin, matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden sekä kiinteistöpalvelujen työnantajaliittojen kanssa. Ohjelman tarkoituksena on helpottaa koululaisten mahdollisuuksia päästä tutustumaan näiden alojen yrityksiin ja työelämään ylipäätään.

Tukitoimien myötä yritysten on helpompi työllistää alaikäisiä

Metallialan yritys Riihimäen Ritema Oy palkkaa kesällä nuoria tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelun avulla. Alaikäisillä työntekijöillä on yrityksessä kuukauden verran töitä, joista ensimmäiset kymmenen päivää tehdään liiton sopimalla ttt-kesäharjoittelumallilla ja kahdesta viimeisestä maksetaan liiton työehtojen mukaisesti.

– Tällöin ensimmäiset viikot ovat yhtiölle edullisempia, kun nuoret vasta perehtyvät työntekoon, Erja Eiro yrityksestä kertoo.

Hän lisää, että nuoret ovat tervetulleita yritykseen kesäavuksi, mutta alle 15-vuotiaita ei työturvallisuusriskin vuoksi voida palkata.

– Työhön pitää joka tapauksessa perehdyttää, oli kesätyöntekijä vanhempi tai nuorempi. Monesti nuoret oppivat työn hyvin nopeasti.

Rohkeus ja aktiivisuus on aina eduksi, eikä kontaktin ottaminen ole koskaan häirinnyt meitä.

Erja Eiro, Riihimäen Ritema Oy

Ihan kaikkea ei Eiron mukaan 15–16-vuotias voi metallipajalla kuitenkaan tehdä. Nuorimmille annetaan valikoituja tehtäviä, ja he kulkevat vanhemman työntekijän mukana, joka katsoo, että työ sujuu ongelmitta.

Monelle nuorelle kesätyö Riihimäen Ritemalla on ensimmäinen kosketus työelämään. Eiron mukaan yrityksessä ymmärretään vastuu myös tietyistä työelämän taitojen opettamisesta. Ensimmäisen pomokokemuksen antaminen ei kuitenkaan luo paineita työnantajalle.

– Meillä on huippu henkilöstö, joka osaa ottaa nuoret mukaan. Lisäksi yrityksessä on kokemusta nuorista työharjoittelijoista, joten emme ole sen suhteen huolissamme. Nuoret hakevat usein toisenakin kesänä, se on hyvä merkki, Eiro naurahtaa.

Riihimäkeläinen perheyritys pyrkii tekemään itseään tutuksi alueen nuorille ja nuoret ovat aktiivisesti yhteydessä myös yrityksen suuntaan. Työnantaja arvostaa nuorissa reippautta.

– Kaikki kesätyöntekijämme ovat hakeneet töitä oma-aloitteisesti. Kehotan kyllä aina rohkeasti ottamaan yhteyttä ja vierailemaan työpaikalla. Rohkeus ja aktiivisuus on aina eduksi, eikä kontaktin ottaminen ole koskaan häirinnyt meitä, Erja Eiro kannustaa.

Myös kunnat ja yhdistykset työllistävät nuoria kesällä

Yritysten lisäksi kunnat ja kaupungit työllistävät nuoria kesäisin. Esimerkiksi Forssan kaupunki mainosti tarjoavansa tänä kesänä takuuvarman työpaikan jokaiselle vuonna 2002 syntyneelle forssalaiselle nuorelle. Kaikkiaan tarjolla oli 96 paikkaa, joista 75:een tuli hakemus.

Kesätyöilmoituksia Hämeenlinnan Ohjaamon seinällä.
Ruska Paronen / Yle

Myös erilaiset yhdistykset, kuten 4H, tarjoavat kesätöitä nuorille. Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Hattulassa 4H-yhdistyksen kautta töitä saa kesällä noin 40 nuorta, jotka toimivat muun muassa avustajina leireillä, liikennepuistossa, lapsiparkissa ja kerhoissa.

4H tarjoaa myös mahdollisuuden kokeilla yrittämistä, vaikkapa juuri kesän aikana. 4H-yrittäjäksi voi hakeutua kuka vain 13–29-vuotias nuori. Vuosittainen tuloraja nuoren 4H-yrityksellä on 7 000 euroa.

– Summa jää alv-rajan alapuolelle, eikä nuorelle tule silloin myöskään yrittäjille kuuluvia muita kustannuksia, kertoo Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen yritysvastaava Kristiina Pirttimäki.

Yritys voi olla vaikkapa ruohonleikkuuta tai oman kahvilan pitämistä.

Kristiina Pirttimäki, Hämeenlinnan 4H-yhdistys

4H-yrittäjyys aloitetaan yrityskurssilta, jonka lisäksi nuori saa tukea yritysohjaajalta. Vuosittain Hämeenlinnan seudulla voisi aloittaa jopa 30 nuorta 4H-yrittäjää, mutta tulevana kesänä 4H-yritysten lukumäärä liikkuu viidentoista paikkeilla. Yritys voi olla vaikkapa ruohonleikkuuta tai oman kahvilan pitämistä. Se voi toimia yhden tai useamman kesän, tai jopa vuoden ympäri tulorajan mitoissa.

– Alueen 4H-yritykset ovat pärjänneet keskimäärin todella hyvin! 4H-yrittäjyys on todella hyvä merkintä ansioluetteloon ja osoittaa aktiivisuutta, jota työnantajat arvostavat, Kristiina Pirttimäki kertoo.

Lue seuraavaksi