Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaalayhteistyö rakentunee yhteisen yhtiön alle

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan kahdeksan sairaalan yhteistyön tiivistämiseksi perustetaan joko osakeyhtiö tai osuuskunta.

sosiaali- ja terveyshallinto
Rauno Ihalainen (oik.) ja Hannu Juvonen
Sairaanhoitoyhteistyötä luotsaavat sairaanhoitopiirien johtajat Hannu Juvonen (vas.) Kanta-Hämeestä ja Rauno Ihalainen Pirkanmaalta.Janne Rönkkö / Yle

Torstaina saatiin lisätietoa siitä, mitä Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien sairaalayhteistyö tarkoittaa käytännössä ja minkälaisella aikataululla sitä viedään eteenpäin.

Hämäläismaakuntien kahdeksan sairaalan yhteistyötä syvennetään perustamalla alustayhtiö, joka voi olla joko osakeyhtiö tai osuuskunta. Sen kautta lähdetään suunnittelemaan sairaalapalvelujen uudistamista.

– Terveyspalveluja täytyy uudistaa ja tässä on Hämeenlinnan ja Tampereen vastaus sote-päättäjille, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen.

– Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaalayhteistyö on sote-riippumatonta. Yhteistyö toteutuu, vaikka sote ei toteutuisi, korostaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.

Muualla maassa, kuten Etelä-Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa, seurataan mielenkiinnolla miten hämäläismaakuntien yhteistyökuviot etenevät. Häme onkin eräälainen ladunavaaja tulevaisuuden terveyspalveluja suunniteltaessa.

– Kilpailua käydään paitsi potilaista myös osaajista. Yhdessä olemme vahvempia, sillä myös Tays tarvitsee yhteistyökumppaneita, sanoo Rauho Ihalainen.

Tavoitteena yhteinen tekeminen

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit tekevät jo yhteistyötä muun muassa sydänpotilaiden hoidossa. Tähän mennessä sairaanhoitopiirit ovat tehneet linjauksia siitä, että kandiopetusta siirretään Tampereelta Hämeenlinnaan.

– Tulevaisuuden yhteistyön tuloksena maakuntien sairaaloista halutaan Suomen kiinnostavin opetussairaala. Jo nyt Taysissa tehdään paljon tutkimustyötä, muistuttaa Rauno Ihalainen.

Kun sairaanhoitopiirit miettivät yhteisiä ja uusia työskentelytapoja, niin etäkonsultaatiot nousevat keskusteluissa esille. Ne ovat joustava tapa toimia ja lisääntyvät varmasti tulevaisuudessa.

– Vuosi 2023 on yksi arvio, jolloin sairaalayhteistyö voisi olla valmis eli keskeinen osa toimintaa olisi jo yhteisen johdon alla, kertoo Rauno Ihalainen.

– Tosin ratkaisuja voidaan toki tehdä myös nopeammalla aikataululla, Hannu Juvonen sanoo.

Yhteistyöehdotusta käsitellään molempien sairaanhoitopiirien hallituksissa ensi viikolla. Nyt on Juvosen ja Ihalaisen mukaan perusteellisen, molempia maakuntia koskevan keskustelun aika.