Hyppää sisältöön

Kemin ympärivuotisen lumilinnan rakennustöiden kilpailuttamisesta on valitettu markkinaoikeuteen – myös maanrakennusurakasta valitus

Lumilinnan päärakennuksen rakennusurakkaa koskevan valituksen on tehnyt kemiläinen rakennusliike. Ainakaan toistaiseksi markkinaoikeus ei ole asettanut toimeenpanokieltoa.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemiläinen rakennusliike M. Kurtti on valittanut markkinaoikeuteen ympärivuotisen lumilinnan rakennustöiden kilpailuttamisesta.

Valittaja vaatii oikeutta kumoamaan Kemin Matkailu Oy:n tekemän hankintapäätöksen ympärivuotisen lumilinnan päärakennuksen rakennusurakasta.

Kilpailutuksen voitti Tsv-Rakennus Oy. Kilpailutuksessa hävinneen M. Kurtin mukaan voittanut tarjous olisi pitänyt hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

Valituksessa vedotaan siihen, että tarjouskilpailun halvimpana tarjouksena voittaneella Tsv-Rakennus Oy:lla ei ole tarpeeksi suuria referenssejä tarjouskilpailun kohdetta vastaavista urakoista. Valittajan mukaan myös puolueettomuus tarjouksia käsitellessä on saattanut vaarantua, koska Tsv-Rakennus Oy:llä ja Kemin Matkailun nimeämällä hankkeen valvojalla on läheisyyssuhde.

Rakennusliike M. Kurtti on myös vaatinut markkinaoikeutta keskeyttämään hankintapäätöksen täytäntöönpanon kunnes asia on käsitelty markkinaoikeudessa. Ainakaan toistaiseksi markkinaoikeus ei ole asettanut toimeenpanokieltoa.

Valitus myös maanrakennusurakasta

Myös ympärivuotisen lumilinnan maanrakennusurakan hankintapäätöksestä on tehty valitus markkinaoikeuteen. Tarjouskilpailun hävinnyt Mestek Oy vaati viime vuoden lopulla jättämässään oikaisuvaatimuksessa hankintapäätöksen hylkäämistä ja kilpailutuksen uudelleen suorittamista.

Mestek Oy:n mukaan tarjouskilpailussa tarjoajilta vaadittiin vähintään 700 000 euron vuosittaista liikevaihtoa kolmen viime vuoden ajalta. Mestek Oy:n mukaan heidän tarjouksensa hävisi kilpailutuksen liian pienen liikevaihdon perusteella. Yrityksen mukaan heidän edellisvuosien liikevaihtonsa on kuitenkin vaihdellut reilun miljoonan ja lähes neljän miljoonan euron välillä.

Vaihtoehtona uudelle kilpailutukselle Mestek Oy vaatii 50 000 euron suuruista summaa korvauksena menetetystä liikevoitosta, tarjouslaskentakuluista sekä menetetystä mahdollisuudesta työllistää henkilökuntaansa ja kalustoaan.

Maanrakennusurakkaa koskevan kilpailutuksen voitti HV-Maarakennus.