Mikkelin mies virittelee kaapelit peltoon ja muhittelee perunat hankien keskellä

Kotimaa
Mauno Pulkkinen
Mauno Pulkkinen on edistänyt kevään tuloa jo vuosikymmenten ajan sähkökaapelin avulla.Esa Huuhko / Yle

Luntahan Mikkelissäkin on vielä sen verran ettei paikoin saappaan varsi riitä, mutta sen verran kuitenkin kevätaurinko jo lämmittää, että perunan istutukseen on päästy. Ei tosin ihan ilman vippaskonsteja.

– Vaikka ollaan myöhässä muihin vuosiin verrattuna, niin jos katsoo ympärille, niin ollaan aikaisissa olosuhteisiin nähden, toteaa mikkeliläinen perunanviljelijä Mauno Pulkkinen.

Aikaisimmillaan Pulkkinen on savolaisittain sanottuna tenhyt perunaa jo maaliskuun puolivälissä.

Ja se vippaskonsti aikaiseen istutukseen on sähkökaapeli, mikä sulattaa ensin pellon roudasta, ja pitää vielä yöpakkaset loitolla.

– Tämä on kumipäällysteinen kaapeli, 0,05 ohmia metrillä. Tämä kun laitetaan siihen vaon harjalle, niin tällä pystyy torjumaan sellaista lyhytaikaista pakkasta kaksikymmentä astetta. Siinä saavutetaan reilun kahden viikon etu, verrattuna ilman niitä, avartaa Pulkkinen.

Pulkkinen on kasvattanut kaapeleiden avulla perunaa jo vuosikymmeniä.

– Aikaisemmin silloin alussa kaivettiin kaapelit tuonne maahan, mutta se osoittautui aika kalliiksi systeemiksi. Ei tätä nytkään pystyisi tukkumarkkinoille myymään, kustannukset on sen verran suuret. Omassa suoramyynnissä pääsee jonkun verran plussalle, laskee Pulkkinen.

Perinteisesti ensimmäiset kotimaiset uudet perunat nostetaan Varsinais-Suomessa Rymättylässä. Tänä vuonna Rymättylässä perunaa pistettiin maahan vain päivää-kahta ennen Mikkeliä, joten kilpajuoksu kohti ensimmäisiä uusia perunoita käy kiivaana.

– Yleensähän se istutusero on ollut kolmesta kuuteen päivään, mutta nyt ei ole eroa sitä kolmeakaan päivää. Voi olla, että nyt pärjätään aika hyvin, myhäilee Mauno Pulkkinen.